© Science Photo Library

COLUMN. “Mexicaanse drugskartels verdienen miljarden met de verkoop van fentanyl, een dodelijke maar perfect legale drug”

Het spook van de legalisering waart opnieuw door Europa. Duitsland wil de verkoop van cannabis legaliseren. En ook in Nederland gaan er opnieuw stemmen op drugs te “reguleren”, zoals dat vergoelijkend heet. In België is criminoloog Tom Decorte de grote promotor van de gedachte om te legaliseren.

Joris van der Aa

De voorstanders van de legalisering vinden dat de war on drugs is mislukt. En ze leggen ook wel een aantal sterke argumenten op tafel om die claim te onderbouwen. De harde, repressieve aanpak door politie en Justitie heeft er niet voor gezorgd dat populaire drugs als cannabis, cocaïne of XTC minder makkelijk te verkrijgen zijn. Integendeel, een zakje coke wordt tegenwoordig sneller aan huis geleverd dan een pizza. De strijd die politie en Justitie tegen de drugshandelaars voeren, zorgt er ook nog eens voor dat de prijzen van illegale drugs de hoogte in gaan. Hoe harder we tegen de drugs vechten, hoe meer geld de criminelen kunnen vragen voor hun product, zo redeneert men. De profeten van de maximale legalisering, zoals Tom Decorte, gaan ervan uit dat de criminele markt vanzelf verdwijnt als je wiet, cannabis of coke uit de strafwet haalt en behandelt als genotsmiddelen zoals tabak of alcohol. Zo simpel is het, als we Tom Decorte en Jinnih Beels, zijn grootste politieke volgelinge mogen geloven. Legaliseer vandaag cocaïne en ‘Dikke Nordin’ kan overmorgen gaan stempelen. Waar wachten we op?

De werkelijkheid zit jammer genoeg iets ingewikkelder in mekaar. De stelling dat criminelen zullen stoppen met crimineel zijn omdat de coke of de XTC plots perfect legaal zijn, moet nog bewezen worden. Er zijn best wel wat voorbeelden te bedenken die de stelling van Decorte en Beels onderuithalen. Tabak is een perfect legale drug, die over de hele wereld vrij geproduceerd, verhandeld en gebruikt wordt. Toch is een groot deel van de tabakshandel in handen van de georganiseerde misdaad. Voor sommige Italiaanse, Albanese, Russische, Ierse en Chinese maffiabendes is het de belangrijke bron van inkomsten, omdat de smokkel van tabak zo lucratief is. Canada heeft de productie en de verkoop van cannabis gelegaliseerd, en heeft daarvoor een op het eerste gezicht intelligent model ontwikkeld om die legalisering in de praktijk te brengen. Helaas voor de Canadezen loopt het allemaal anders. De criminele wereld is niet verdwenen, maar heeft net geprofiteerd van de legalisering door de productie op te drijven en de legale cannabis uit de markt te concurreren. De Canadese bendes produceren niet alleen voor de eigen markt, maar exporteren ook naar de Verenigde Staten en zelfs Europa. Daarnaast is de thuisteelt geëxplodeerd, maar heeft de politie onvoldoende mensen om de nieuwe regels en wetten te controleren en af te dwingen. En de Indianenreservaten in Canada zijn criminele vrijhavens geworden waar legale en illegale drugs worden geproduceerd en verhandeld.

Misschien nog een uitsmijtertje, om de profeten van de legalisering opnieuw naar de studietafel te dwingen? Vooruit dan. Mexico. Er is wellicht geen land ter wereld dat zo gebukt gaat onder de terreur van drugs en geweld. De bloeddorstige kartels die van Mexico de hel op aarde maken, hebben alles geproduceerd en verhandeld wat verboden is: weed, cocaïne, heroïne en methamfetamine. Tegenwoordig verdienen diezelfde kartels miljarden met de verkoop van een spotgoedkope, maar hyperverslavende drug: fentanyl. In de Verenigde Staten vallen er elk jaar honderdduizend doden door fentanyl, dat als pijnstiller honderd keer krachtiger is dan morfine. Fentanyl is zo’n commercieel succes bij de drugsgebruikers, dat de heroïnemarkt gewoon is verdwenen. De voorstanders van de legalisering van drugs opperen weleens dat cocaïne of heroïne gewoon bij de apotheek verkrijgbaar zou moeten zijn. Wel, Fentanyl is een legaal medicijn, dat op doktersvoorschrift verkrijgbaar is in de apotheken. De Mexicaanse en Chinese kartels maken het product gewoon na en leveren het veel goedkoper, en zonder voorschrift aan de klant. Hoezo, de georganiseerde misdaad zou toch verdwijnen als je drugs legaliseert?

We wagen ons aan een voorspelling: de criminele bendes in Duitsland staan gouden tijden te wachten, als de Duitse regering overgaat tot de legalisering van cannabis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER