Een voorproefje op het Nerdland Festival: zes opvallende wetenschapsweetjes

Dit weekend vindt het driedaagse Nerdland Festival plaats, hoogmis voor wetenschapsfans, leergierige kinderen en zelfverklaarde nerds. Bezielers en hosts van de gelijknamige podcast Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel zijn present. We vroegen hen en enkele sprekers om bij wijze van voorproefje alvast één leuk wetenschapsweetje te delen.

Meer dan 20.000 wetenschapsfans komen dit weekend samen op het domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Ze kunnen er meer dan 200 lezingen, shows en demo's bijwonen over wetenschap en technologie.

We vroegen de organisatoren en enkele sprekers om al een interessant weetje uit hun show dit weekend te verklappen:

Hetty Helsmoortel
Over cyborgs

Hetty Helsmoortel is samen met Lieven Scheire organisator van het festival. Dit weekend geeft ze een show over chemie en cyborgs. Er zijn ook drie "cyborgs" te gast. Een van die gasten heeft zelfs zijn eigen implantaat, een bionisch oog, moeten hacken. Hoe kan dat?

"Sommige bedrijven die implantaten produceren gaan failliet. De mensen met die implantaten moeten dan zelf hun implantaten hacken zodat ze weer werken."

Lieven Scheire
Over sterren

Host en bezieler van Nerdland Lieven Scheire heeft een druk schema dit weekend. Hij haalt zijn show "Scheire en de schepping" van onder het stof, host de wetenschapsshows en praat met Thomas Hertog over het ontstaan van de tijd. Daar vertelt hij alvast een leuk weetje over. "Wist je dat er meer sterren zijn in het universum dan alle woorden ooit uitgesproken door alle mensen die ooit geleefd hebben?"

Jeroen Baert
Over metaverses

Computerexpert Jeroen Baert, zelf ook deel van Nerdland, vertelt dit weekend over metaverses of virtuele werelden. Wist je dat Lego ooit ook zo'n wereld had gelanceerd? Voor Legofans is het natuurlijk een natte droom om met legoblokken een hele wereld te bouwen, maar voor sommigen ging die droom iets te ver. 

"Het probleem was dat mensen penissen en vulva’s bleven bouwen. Ze hebben daar veel ingenieurs en algoritmes tegenaan gesmeten, maar ze kregen het niet opgelost. Gebruikers waren te inventief." Het heeft niet lang geduurd voor de game verdween.

Ruben Van Den Heuvel
Over wiskunde in de animatiereeks Futurama

Ruben Van Den Heuvel, visual creative bij VRT NWS, geeft een lezing over de animatiereeks "Futurama". De reeks staat bekend om zijn verwijzingen naar wetenschap, sciencefiction en vooral de boertige robot "Bender". 

Maar wist je dat het de enige televisieserie ooit is die een gloednieuwe wiskundige stelling heeft geïntroduceerd? "Dat gebeurt in de aflevering "The prisoner of Benda". Ze gaat over een machine die het brein van twee personen kan verwisselen. Alleen kan de machine ze niet opnieuw verwisselen. Daar dient die wiskundige formule dus voor. Hoe dat precies in elkaar zit, leg ik tijdens mijn lezing uit."

De wiskundige stelling uit Futurama.
Ruben Van Gucht
Over sport en wetenschap

In "Sport & Wetenschap" praat Sporza-journalist Ruben Van Gucht met experts over aerodynamica, vliegeren, ultralopen én curling. Je weet wel, die wintersport waarbij de atleten het ijs borstelen om een steen zo dicht mogelijk in het midden van de roos te krijgen. Wist je dat bijna alle curlingstenen over de hele wereld van één eiland afkomstig zijn? 

"Het Schotse eilandje heet Ailsa Craig en is een vulkanische plug, een overblijfsel van een uitgedoofde vulkaan. Op het eiland is er een zeldzame soort graniet, Ailsite genaamd, waaruit de curlingstenen zijn gemaakt. Elke steen weegt bovendien 18,5 kilogram, al zijn er afwijkingen mogelijk."

AFP or licensors
Emilie Nenquin
Over data driven AI bij de VRT

Emilie Nenquin is hoofd Data & Intelligence bij de VRT. Op het Nerdland Festival licht ze toe hoe de omroep data en artificiële intelligentie gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat elke VRT MAX-gebruiker een smaakscore heeft? 

"We hebben een algoritme ontwikkeld om de mensen nieuwe content te laten ontdekken. We willen niet dat mensen steeds van hetzelfde tegenkomen. Dat doen we door voor elke gebruiker een individuele smaakscore te berekenen. Als je bijvoorbeeld veel naar fictie kijkt, zullen we je nieuwe fictie aanbieden, maar hier en daar ook bewust een actua- of humaninterestprogramma. Dat kan ook een podcast zijn."

Meest gelezen