© Lecter Media

Geen "1 op een miljoen" zonder Marco Borsato: dit is het verhaal achter de doorbraakhit van Metejoor

De doorbraakhit “1 op een miljoen” van Metejoor zou nooit uitgebracht zijn als duet met de Nederlandse zangeres Babet zonder toedoen van Marco Borsato. Dat blijkt uit de vierdelige documentaire “Met de Joris” op Streamz, die het verhaal vertelt over de doorbraak en opmars van de zanger. Metejoor vertelt ook dat de tol van de roem op hem en zijn familie soms zwaar doorweegt.

In vier afleveringen vertelt de Streamz-documentaire het “zero to hero”-verhaal van Joris van Rossem, die de voorbije jaren definitief is doorgebroken als zanger Metejoor. Dat zijn doorbraak er snel is gekomen, klopt trouwens niet. Pas na negen singles, die niet allemaal worden gedraaid door de radiozenders, scoort hij met “1 op een miljoen” een hit. Dat gebeurt nota bene in 2021, dan nog volle coronacrisis.

Metejoor heeft het nummer gemaakt samen met het Nederlandse songwriterduo The Companions. Stefan van Leijsen en Sasha Rangas zijn intussen zijn vaste hofleveranciers geworden. Na een eerste samenwerking voor “Wie ga ik zijn” schrijven ze “1 op een miljoen”. De basis van het lied is er snel, maar er ontbreekt iets.

“Alleen met Joris zijn stem was het nummer niet zo sterk. Daarom hebben we aan Babet, die bij ons in de studio iets kwam opnemen, gevraagd om een tweede stem in te zingen”, vertellen The Companions. 

Alleen met Joris zijn stem was "1 op een miljoen" niet zo sterk

The Companions, duo songschrijvers uit Nederland

Detail: de Nederlandse zangeres Babet stemt in met een demo-opname, maar heeft tot dan enkel in het Engels gezongen. Haar zangpartij valt enorm in de smaak bij Metejoor zelf en zijn manager Hans Francken. “Ik kreeg meteen kippenvel: dit is waar we al die jaren naar op zoek geweest zijn. Het nummer kwam als duet zo makkelijk en juist binnen”, vertelt Francken daarover.

Het enthousiasme bij Team Metejoor staat in schril contrast met de terughoudendheid van Babet. Zij had enkel een demo ingezongen, verdere afspraken waren er niet gemaakt. Hans Francken gooit al zijn overtuigingskracht in de strijd, maar het is Marco Borsato die de Nederlandse zangeres finaal over de streep trekt om met Metejoor in zee te gaan.

Dit is zo'n goed liedje: als zoiets voorbijkomt, dan moet je nooit twijfelen

Marco Borsato over "1 op een miljoen"

In de documentaire is het bewuste spraakbericht te horen, waarin Borsato Babet overtuigt om in te stemmen met de release van het "1 op een miljoen".“Dit is gewoon echt een héél héél goed liedje. Als dit voorbijkomt, dan moet je nooit twijfelen. Dit zou ik altijd doen, als ik jou was”, zegt Borsato. “Dat één van mijn idolen dit zegt over mijn nummer: wauw. Zo zie je maar dat alles gebeurt met een reden: daar geloof ik in", zegt Metejoor.

De rest is geschiedenis: Borsato geeft Babet het laatste duwtje in de rug, waarna “1 op een miljoen” uitkomt als duet. Metejoor scoort zijn eerste hit in Vlaanderen en zijn muziek wordt voor het eerst gedraaid in Nederland. “Een lichtpunt voor hem in de donkere coronaperiode”, vertellen Ingrid en Koen, de ouders van Metejoor. Hierna is zijn carrière definitief vertrokken.

BEKIJK - de videoclip van "1 op een miljoen":

De impact van “de boekskes”

In de vierde en laatste aflevering van de documentaire komt ook de tol van de roem aan bod. In de zomer van 2022 publiceren verschillende media geruchten over een affaire tussen Metejoor en K3-zangeres Julia, in de marge van het VTM-programma “The Voice Kids”. Zij is op dat moment vrijgezel, maar Metejoor vormt dan al enkele jaren een koppel met Britt, die twee dochters heeft uit een eerdere relatie. Die geruchten worden nooit opgehelderd, maar Metejoor vertelt wel hoe die periode hem heeft getekend.

“Tot dan had ik alleen maar positieve dingen gelezen over mezelf in de pers. Toen de boekjes hierover uitkwamen, was ik net met mijn vriendin en haar twee dochters geland in Spanje, voor een gezinsvakantie. Onze eerste avond was om zeep. Ik kreeg haatberichten, zag beelden online van mensen die mijn cd in brand staken en we werden achtervolgd door mensen, die ons filmden en fotografeerden. De dag na mijn terugkeer van die vakantie, moest ik optreden op de Gentse Feesten. Ik had schrik dat mensen mij zouden uitschelden en bier zouden gooien.”

Ik kreeg haatberichten en werd op vakantie gevolgd door mensen die foto's en filmpjes maakten van ons gezin

Metejoor

Het tegendeel is waar: het Sint-Baafsplein in Gent staat twee uur voor de Metejoorshow afgeladen vol. Het concert wordt een triomftocht, maar Metejoor vecht op het podium tegen de tranen, en stort achteraf even in backstage. 

“Heel de zomer van 2022 is overschaduwd door miserie in de relatie en door een gezin dat twijfelt: kunnen we dit wel aan? Willen we dit voor de rest van ons leven? En dat op het moment dat ik alles beleef waar ik altijd van heb gedroomd. De enthousiaste, vrolijke Joris is maandenlang een ander mens geweest: uit angst dat hij zijn gezin kwijt zou zijn en uit schrik voor wat mensen zouden zeggen en denken”, klinkt het met tranen in de ogen. Intussen is de relatie van Metejoor en Britt gestrand, iets waar hij in de docu niet verder op ingaat. 

BEKIJK - de trailer van "Met de Joris", de vierdelige documentaire die integraal te bekijken is via Streamz:

Meest gelezen