“Morgen, overmorgen, of volgende week”: Oekraïne is “klaar om tegenoffensief te lanceren”

Oekraïne is klaar om het al langer aangekondigde tegenoffensief tegen de Russische invasie te lanceren. Dat heeft Oleksiy Danilov, de secretaris van de Oekraïense nationale veiligheidsraad, gezegd in een interview met de BBC.

jvh
Bron: BBC

Volgens Danilov zou dat tegenoffensief beginnen “op het moment dat onze legerleiders van mening zijn dat we het best mogelijke resultaat op het slagveld kunnen bereiken”. “Of we er klaar voor zijn? We zijn altijd klaar. Net zoals we klaar waren om ons land te verdedigen. Het is geen kwestie van tijd. Het zou morgen, overmorgen, of volgende week kunnen gebeuren. Het zou ook vreemd zijn als ik de data ga opsommen waarop die gebeurtenissen zullen plaatsvinden. Dat kan uiteraard niet.”

Danilov had wel een waarschuwing in petto voor zijn eigen strijdkrachten. “We moeten begrijpen dat we – van God – een historische kans krijgen om van ons land een onafhankelijk, groot Europees land te maken. Een kans die we niet mogen laten schieten. We staan voor een grote verantwoordelijkheid. En moeten begrijpen dat we niet het recht hebben om fouten te maken.”

Danilov ontkende ook dat het Oekraïense tegenoffensief al begonnen was, zoals her en der gesuggereerd werd na kleinere aanvallen doorheen de afgelopen weken. “Het vernietigen van Russische controlecentra en militair materiaal is al sinds 24 februari vorig jaar (de dag waarop Rusland Oekraïne binnenviel, red.) de taak van de Oekraïense strijdkrachten. We nemen geen vakantie tijdens deze oorlog.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer