Wat is gezonder: een sinaasappel of een glas versgeperst sinaasappelsap? Dit zegt onze voedingsexpert
Iedereen drinkt weleens graag een glaasje versgeperst sinaasappelsap, misschien heb jij er op dit moment wel een klaarstaan voor het zondags ontbijt. Vaak is fruitsap ook het eerste waar we naar grijpen als we willen afvallen, maar is dat sap wel zo gezond als we denken? Voedingswetenschapper Jana Van Stappen van KU Leuven legt uit.
Hoe meer vezels, hoe beter
Af en toe een glas vers fruitsap kan geen kwaad, maar toch zijn er heel wat redenen waarom je voorkeur uitgaat naar een écht stuk fruit bij je ontbijt. “Het begint al bij de vezels”, legt voedingswetenschapper Jana Van Stappen van KU Leuven uit. “Fruitsap bevat veel minder vezels dan een stuk fruit. Ter vergelijking: in 100 gram fruitsap zit gemiddeld 0,5 gram vezels. In een volledige sinaasappel is dat 3,1 gram. Die vezels spelen een heel belangrijke rol in ons hongergevoel. Hoe minder vezels je eet, hoe minder lang je verzadigd blijft. Daardoor zal je sneller weer honger krijgen en naar snacks grijpen.”
Dat die vezels zo’n belangrijke rol spelen in ons voedingspatroon, heeft te maken met het biologisch proces dat ze veroorzaken in ons lichaam. “Voedingsvezels creëren een soort gelachtige omgeving in onze dunne darm”, legt Van Stappen uit. “Dat zorgt ervoor dat je maag minder snel geledigd wordt. Met andere woorden: je voedsel verteert trager, zoals het hoort.”
Minder vezels betekent dat je je minder verzadigd voelt, waardoor je sneller terug honger krijgt en sneller weer gaat eten.
Door het persen van het fruit verlies je niet alleen vezels, maar ook nog andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder mineralen en vitaminen. “Je perst alle gezonde elementen in een stuk fruit eigenlijk kapot. Niet helemaal natuurlijk, want er blijft wel wat achter in het sap, maar nooit zoveel als wanneer je een volledig stuk fruit zou eten.”
Hoe zit het met de hoeveelheid suiker?
Ook de vloeibaarheid van fruitsap is eerder een nadeel dan een voordeel. “Vloeistoffen komen sneller in de darmen terecht dan vaste stoffen. Logisch: je drinkt nu eenmaal sneller dan je kauwt. Maar dat zorgt er ook voor dat je bloedglucose en je insulinegehalte sneller en hoger zullen pieken tegenover wanneer je een stuk fruit eet. Kauwen is bovendien beter voor je stofwisseling.”
En niet te vergeten: fruit bevat wel degelijk ook suiker. “Reken dat er in 100 gram fruitsap evenveel suiker zit als in één stukje sinaasappel. Tot zover is er geen probleem. Maar voor één glas sinaasappelsap heb je drie tot vier sinaasappels nodig, en dat maakt wel een groot verschil. Als je een glas versgeperst sinaasappelsap drinkt, krijg je op korte tijd dus best veel suikers binnen.”
Voedingsdeskundigen raden aan om dagelijks een portie van 250 gram fruit te eten. Dat komt neer op ongeveer twee stukken per dag.
Kortom: meer fruit eten in plaats van fruitsap drinken zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt, dat je meer gezonde voedingsstoffen als vezels, koolhydraten, vitaminen en mineralen opneemt én minder suikers binnenkrijgt. “Voedingsdeskundigen raden aan om dagelijks een portie van 250 gram fruit te eten”, zegt Van Stappen. “Dat komt neer op ongeveer twee stukken per dag.” Ga die stukken - of meer - dus niet allemaal in één keer opdrinken.”
Is er iets mis met vergeperst fruitsap of is een glaasje wel oké?
Jana Van Stappen wil wel nog een veelgehoord fabeltje over fruitsap doorprikken. “Ondanks de relatief grotere hoeveelheid suikers en de lage hoeveelheid vezels, tonen studies wel aan dat er eigenlijk geen verband is tussen het drinken van vruchtensap en het risico op hart- en vaatziekten of diabetes.”
“Op zich is er ook niets mis met versgeperst fruitsap. Het is sowieso beter dan frisdrank, want je krijgt nog genoeg mineralen en vitaminen binnen om er gezondheidsvoordelen uit te halen. Tenminste, als je puur vruchtensap drinkt, zonder extra toegevoegde suikers. Welke fruitsoorten je kiest, maakt ook niet zoveel uit. Kies gewoon wat je lekker vindt.”
“Het belangrijkste om te onthouden is dat vers fruitsap een goedkope oplossing kan zijn om je dagelijkse hoeveelheid fruit te halen, maar dat het eigenlijk geen vervanging mag zijn voor voldoende fruit eten. Je ziet het dus beter als een aanvulling op je fruitinname, in gematigde hoeveelheden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”