Principieel akkoord over schuldenplafond VS

Amerikaans president Joe Biden (Democraten) heeft met de Republikeinse voorman Kevin McCarthy een “principieel akkoord” gesloten rond het zogeheten schuldenplafond en het begrotingspad voor de komende jaren.

In het nieuws: Het drama rond het Amerikaanse schuldenplafond nadert zijn einde, nu de twee hoofdrolspelers, president Biden en speaker McCarthy, een akkoord hebben aangekondigd. Dat is enkele dagen voor 1 juni, de dag die minister van Financiën Janet Yellen als deadline had gesteld. Dan zou de VS niet meer kunnen voldoen aan bepaalde betalingsverplichtingen.

Enkele details:

  • Het schuldenplafond wordt voor twee jaar verhoogd, wat betekent dat de staat weer meer schulden mag aangaan.
  • De uitgaven voor niet-defensie worden beperkt tot de niveaus van het huidige begrotingsjaar voor 2024 en slechts met 1 procent verhoogd in het begrotingsjaar 2025.
  • Werkvereisten voor mensen die voedselbonnen ontvangen.
  • Niet-bestede Covid-19 noodhulpfondsen worden teruggevorderd.

Opmerkelijk: McCarthy hanteert in zijn communicatie een duidelijk agressievere stijl dan Biden, die zich als verzoener over de partijgrenzen heen probeert te profileren.

Hoe het verder gaat: Het netelige dossier lijkt hiermee ontmijnd, maar de zaak is wel nog niet helemaal rond. Elk akkoord moet nog worden goedgekeurd door het door de Republikeinen gecontroleerde Huis van Afgevaardigden en vervolgens door de Senaat, waar de Democraten nipt de meerderheid hebben.

(nd)

Meer