Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Herkozen Turkse president Erdogan roept op tot “eenheid en solidariteit” maar haalt ook uit naar Kiliçdaroglu

De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens zijn overwinningtoespraak.Beeld Getty Images

De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan (69) heeft in zijn overwinningsspeech in de nacht van zondag op maandag zijn landgenoten opgeroepen tot “eenheid en solidariteit”, maar haalde ook uit naar zijn rivaal Kemal Kiliçdaroglu, die hij ervan beschuldigt banden te hebben met terroristen. “De terroristen hebben verloren en 85 miljoen burgers hebben gewonnen.”

Dat zei Erdogan in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden van zijn aanhangers in Ankara. Kort voor zijn uithaal naar Kiliçdaroglu sprak de staatsleider de menigte die zich voor het presidentieel paleis had verzameld nog verzoenend toe. “Het is tijd om onze geschillen van tijdens de kiescampagne aan de kant te schuiven en om eenheid en solidariteit na te streven rond de dromen van onze natie”, klonk het. “Dit vragen we met heel ons hart.”

Erdogan liet ook weten dat dat hij de voormalig voorzitter van de pro-Koerdische Democratische Partij van de Volkeren (HDP), Selahattin Demirtas, niet zal vrijlaten omdat dit onder zijn bestuur niet mogelijk zou zijn. Hij noemde Demirtas daarbij een terrorist. De politicus werd in aanloop naar de verkiezingen van 2016 gevangengenomen. Het Europese Hof voor Rechten van de Mens oordeelde in 2018 dat Turkije Demirtas vrij moest laten, maar Erdogan liet weten dat die uitspraak “ongeldig” was in zijn land. Volgens Erdogan is de HDP een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De HDP spreekt dit tegen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan,Beeld REUTERS

Twintig jaar aan de macht

De 69-jarige Recep Tayyip Erdogan van de islamitische AK-partij is inmiddels twintig jaar aan de macht, eerst als premier en sinds 2014 als president. Door zijn herverkiezing blijft hij nog minstens vijf jaar aan de macht.

Volgens de jongste resultaten, gedeeld door het staatspersagentschap Anadolu, zou Erdogan, met 98 procent van de stemmen geteld, 52,1 procent hebben gehaald. Zijn sociaaldemocratische rivaal Kemal Kiliçdaroglu blijft steken op 47,9 procent. “Ik ben diepbedroefd over de moeilijkheden die het land te wachten staan”, verklaarde de sociaaldemocraat in zijn partijhoofdkwartier in Ankara.

De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing was 85,59 procent, meldt staatspersbureau Anadolu.

Parlementszetels verloren

De seculier georiënteerde Kemal Kiliçdaroglu (74) van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) werd eerder door zes oppositiepartijen als gezamenlijke kandidaat naar voren geschoven, in de hoop Erdogan te kunnen verslaan. In de eerste ronde wist Erdogan met 49,5 procent net geen absolute meerderheid te halen, waardoor een tweede ronde nodig was.

De roep om een nieuwe politiek, noch de aardbeving, die minstens 50.000 doden eiste, hebben dus een echte verandering teweeg kunnen brengen. De conservatieve AKP-partij van de president verloor wel heel wat zetels in het parlement, maar behoudt samen met de coalitiepartners de meerderheid.

Verschillende regeringsleiders, onder wie de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president Emmanuel Macron, feliciteerden Erdogan met zijn overwinning.

Parlementszetels verloren
Beeld AP