flip franssen

2.000 gezinnen getroffen door lekken in waterleiding in Hageland: één lek hersteld, tweede lek gevonden

Het lek in de waterleiding dat was ontstaan in Bierbeek, is intussen hersteld. Alle bewoners hebben opnieuw water. Het tweede lek, dat in de omgeving van Glabbeek was ontstaan, is intussen opgespoord en daar zijn de herstellingswerken bezig. Dat meldt De Watergroep. Volgens burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) van Glabbeek zijn de waterleidingen in de regio dringend aan vervanging toe.

In het Hageland zaten zondag heel wat gezinnen zonder water door een lek in Bierbeek en een tweede lek in Glabbeek. In Bierbeek was de hinder beperkt en had de Watergroep in de loop van de voormiddag al het lek opgespoord. Rond 13.30 uur kwam het nieuws dat het lek hersteld was.

In Glabbeek waren de problemen groter. Daar hadden zo'n 2.000 huizen in Glabbeek, de deelgemeenten Zuurbemde en Attenrode, en de Tiense deelgemeente Vissenaken, minder druk op de waterleiding of helemaal geen water.

"Intussen hebben onze mensen ook dat lek kunnen lokaliseren, vlak bij de gemeentelijke loods", zegt Kathleen De Schepper van De Watergroep. "De herstelling is daar nu bezig, en gedurende die werken zullen enkel nog een tiental woningen in de directe omgeving zonder water zitten. Op de andere delen van het net wordt de druk intussen verhoogd, zodat de problemen daar stelselmatig zouden moeten verdwijnen. Tegen uiterlijk 18.00 uur zou het waterprobleem in Glabbeek volledig opgelost zijn."

Het gebied waar de gezinnen nu zonder water zitten, is exact hetzelfde gebied dat tijdens de kerstperiode getroffen werd

Peter Reekmans, burgemeester Glabbeek

Het is niet de eerste keer dat het Hageland te maken krijgt met waterlekken. Rond de kerstperiode van 2022 kwam er bij heel wat gezinnen dagenlang amper water uit de kraan. "Het gebied waar de gezinnen nu zonder water zitten, is exact hetzelfde gebied dat tijdens de kerstperiode getroffen werd", zegt de burgemeester van Glabbeek, Peter Reekmans (Dorpspartij). "Telkens als het van warm naar koud gaat, of van koud naar warm, ontstaan er lekken in de waterleiding. Maar het is al langer geweten dat de waterleidingen hier in de buurt tot op de draad versleten zijn." 

De gemeente heeft drie waterafhaalpunten geopend waar gezinnen terechtkunnen voor drinkwater. 

Meest gelezen