ROLAND GARROS. Elise Mertens makkelijk naar tweede ronde, David Goffin strijdend ten onder na vijfsetter tegen Pools reekshoofd

Elise Mertens (WTA 28) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. Ze versloeg op het Parijse gravel de Slovaakse ‘lucky loser’ Viktoria Hruncakova (WTA 136) in twee sets sets. Voor David Goffin betekende de eerste ronde dan weer het eindstation. De Luikenaar speelde een puike partij, maar ging strijdend ten onder tegen het Poolse reekshoofd Hubert Hurkacz.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Na anderhalf uur had Elise Mertens de kwalificatie beet met 6-1 en 6-4. Bij haar zevende deelname blijft ze zo foutloos in de openingsronde van het Parijse graveltoernooi.

De 27-jarige Mertens speelde al twee keer eerder tegen de 25-jarige Hruncakova en won ook die beide ontmoetingen vlot, in 2020 in Hobart (6-1, 6-0) en in 2018 op de Australian Open (6-2, 6-1).

Mertens kende nochtans geen ideale aanloop naar het tweede grandslamtoernooi van het seizoen. Door een pijnlijke rechterschouder zegde ze af voor het toernooi van Straatsburg, dat deze week plaatsvond.

© BELGA

Mertens: “Ik kan alleen maar beter worden”

“De overwinning geeft me nog de meeste voldoening”, zei Mertens na afloop. “Zoals iedereen kon zien, was het niet mijn beste wedstrijd van het seizoen, maar het is en blijft een grandslamtoernooi en een overwinning is een overwinning. Nu heb ik twee dagen om mijn spel te verbeteren en het kan alleen maar beter worden. Ik wist dat ik misschien niet klaar zou zijn voor de eerste ronde, omdat ik een beetje rust moest nemen na mijn pijnlijke schouder. In het algemeen ben ik het soort speler dat groeit in een toernooi. Ik kijk naar de positieve kant van de zaak.”

Mertens was het minst tevreden over haar opslag. Het opslagpercentage bij de eerste service van de Belgische nummer één bedroeg slechts 46 procent. En hoewel ze zes aces sloeg, sloeg ze ook elf dubbele fouten. “De opslag ging echt moeizaam. Ik raakte mijn tweede bal niet goed, noch op mijn forehand, noch op mijn backhand, maar ik won. Mentaal was ik klaar voor de strijd. Ik raakte niet echt in paniek en met ervaring heb ik het goed aangepakt. Daar haal ik vertrouwen uit. Misschien was het nog wat vroeg om een goed gevoel te krijgen. Gelukkig heb ik nu nog twee dagen, die me echt zullen helpen.”

Elise Mertens treft woensdag in de tweede ronde de winnares van de wedstrijd tussen de Roemeense Ana Bogdan (WTA 63) en de Colombiaanse Camila Osorio (WTA 86), nog een lucky loser uit de kwalificatierondes. De Limburgse haalde vorig jaar, net als in 2018, de vierde ronde (achtste finales) en heeft dus een pak punten te verdedigen aan de Porte d’Auteuil.

© BELGA

Snelle exit voor Goffin

De 32-jarige Luikenaar moest na een uitputtingsslag zijn meerdere erkennen in de Pool Hubert Hurkacz (ATP 14), het dertiende reekshoofd. Die haalde het in vijf sets. Na drie uur en 38 minuten stond de 6-3, 5-7, 6-4, 2-6 en 6-4 eindstand op het bord van Court Simonne-Mathieu.

Goffin begon veelbelovend aan de wedstrijd met een break in het eerste game, maar moest daarna zelf twee keer zijn opslag inleveren. In de tweede set zette hij een vroege break opnieuw recht om daarna bij 6-5 een tweede keer door de service van zijn tegenstander te gaan. Zo was alles weer te herdoen.

In set drie maakte Hurkacz het verschil met een break bij 4-4. Daarna serveerde hij uit. Goffin zette in de vierde set de toon met een vroege break. Hij kwam 4-1 voor en gaf die marge niet meer uit handen. Zo moest een vijfde set uitsluitsel brengen. Daarin verloor Goffin in het vijfde spel zijn opslag. Hurkacz bleef daarna solide serveren en maakte het uiteindelijk af bij zijn eerste matchbal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het duel tussen Goffin en Hurkacz was een heruitgave van hun zestiende finale van vorig jaar in Parijs. Ook toen won de Pool  (7-5, 6-2 en 6-1). Kort daarvoor had Goffin Hurkacz wel geklopt in Rome. 

Goffin nam voor de twaalfde opeenvolgende keer deel aan Roland Garros. Bij zijn debuut in 2012 was hij meteen goed voor een achtste finale tegen Roger Federer. Zijn beste resultaat aan de Porte d’Auteuil is een kwartfinale in 2016, die hij verloor van Dominic Thiem. Door zijn snelle exit dit jaar zal Goffin opnieuw zakken op de ATP-ranking want hij had een derde ronde te verdedigen. Meteen is er ook geen enkele Belgische man meer actief op het gravel in Parijs. 

Hubert Hurkacz speelt in de tweede ronde tegen de Nederlander Tallon Griekspoor (ATP 39). Die wipte de Spaanse qualifier Pedro Martinez (ATP 135) in vijf sets.

Goffin: “Ik speelde niet vrijuit”

“Het kwam niet op veel aan”, zei Goffin na afloop. “Er waren enkele sleutelmomenten waarop ik kleine foutjes maakte, maar andersom was dat ook zo. Ik zou zeggen dat ik beter in de wedstrijd kwam, maar ik speelde niet vrijuit. Ik had een slechte periode tot in het midden van de tweede set. Daarna speelde ik beter en won ik de tweede set toen hij een break voor stond. Uiteindelijk was ik niet in staat om de lijn door te trekken tot op het einde van de wedstrijd. In die vijfde set kwam hij een break voor met twee of drie goeie slagen uit het niets. Daarna serveerde hij heel goed om zijn voorsprong te behouden.”

Goffin dacht echter dat hij het voor elkaar had. De Belgische nummer een leidde met 3-1 in de derde set en kwam in de vierde set op briljante wijze op gelijke hoogte met de Pool, maar dat was onvoldoende. “Ik heb er geen spijt van. Er waren enkele goede en minder goede momenten. Ik had met 4-1 voor kunnen staan in de derde set, maar ik beheerste mijn spel niet goed. Door de wind maakte ik twee fouten en een dubbele fout. Als ik hem op dat moment onder druk had kunnen blijven zetten, dan was het misschien anders gelopen.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer