Loper met hartaanval naar ziekenhuis overgebracht tijdens 20 km door Brussel

© BELGA

Op een totaal van zo’n 40.000 lopers en wandelaars die zondag aan de 20 kilometer door Brussel deelnamen, hadden 579 deelnemers medische verzorging nodig. Dat blijkt uit de voorlopige balans van het Rode Kruis. Eén loper werd het slachtoffer van een hartaanval.

blg

In de meeste gevallen was een medische tussenkomst nodig voor kleinere problemen, zoals schaafwonden of uitdroging. Ongeveer 70 personen hadden verzorging nodig voor meer ernstige problemen, zoals een breuk of een verstuiking. Zesentwintig personen moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht, van wie er een getroffen was door een hartaanval.

De 43ste editie van de 20 km door Brussel ging om 10 uur van start in het Jubelpark. Er hadden zich ongeveer 33.000 lopers en 5.600 wandelaars ingeschreven. Velen liepen onder de vlag van een bedrijf, instelling of vereniging.

Ook koningin Mathilde nam aan de wedstrijd deel. Zij stond als wandelaar aan de start. Haar zoon prins Emmanuel was een van de duizenden lopers. Premier Alexander De Croo nam eveneens deel en liep voor het Rode Kruis. Vrienden van de vrijdag naar België teruggekeerde Olivier Vandecasteele tekenden ook present, en konden op de steun van premier De Croo rekenen.

Bij de start van de wedstrijd was er een protestactie tegen TotalEnergies, een van de hoofdsponsors van de 20 km door Brussel.