Een explosie licht de lucht boven Kyiv op.© REUTERS

Kyiv voor tweede nacht op rij aangevallen met raketten en drones: “Meer dan 40 luchtdoelen gedetecteerd en vernield”

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is in de nacht van zondag op maandag opnieuw onder vuur komen te liggen van raketten en drones. Dat hebben de militaire autoriteiten gemeld, minder dan 24 uur nadat de stad zijn grootste droneaanval sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari 2022 te slikken kreeg.

“Meer dan veertig luchtdoelen werden gedetecteerd en vernield door onze luchtafweer. De aanvallen op Kyiv werden afgeslagen”, aldus het civiele en militaire bestuur van Kyiv. Volgens de autoriteiten probeert “de vijand met deze voortdurende aanvallen de burgerbevolking in een staat van diepe psychologische stress te houden”.

LEES OOK. Verjaardag Oekraïense hoofdstad start in mineur: dodelijk slachtoffer na “massale” drone-aanval op Kyiv

De aanval bestond uit een “spervuur” van Shahed-drones en kruisraketten, aldus het stadsbestuur op Telegram. De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, meldde via datzelfde platform dat er geen doden of gewonden zijn gevallen. Volgens Serhii Popko, hoofd van het militaire bestuur in Kyiv, werden alle Russische drones en raketten onderschept. Eén woongebouw in de wijk Podilskyi zou wel schade hebben opgelopen door vallende restanten van een neergehaalde raket.

18 uur na grootste droneaanval

Achttien uur voordien, in de nacht van zaterdag op zondag, kwamen bij de veelvuldige droneaanvallen op de stad wel nog twee mensen om het leven en raakten drie anderen gewond. Het ging toen om de grootste droneaanval die de Oekraïense hoofdstad sinds het begin van de Russische invasie te verwerken kreeg. Zondag vierde Kyiv nog zijn verjaardag, de stad werd 1541 jaar geleden officieel opgericht.

Na twee rustigere maanden heeft Rusland afgelopen maand de raket- en droneaanvallen op Oekraïne opnieuw geïntensiveerd. Het mikt daarbij vooral op militaire faciliteiten en voorraden. Met deze aanval erbij staat de teller in Kyiv nu op 15 aanvallen sinds het begin van de maand mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER