© AFP

Akkoord over Amerikaans schuldenplafond klaar voor Congres, zegt Biden

Het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond in de Verenigde Staten is klaar om aan het Congres te worden voorgelegd. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden zondag plaatselijke tijd bekendgemaakt. Hij riep de parlementsleden op om de tekst goed te keuren.

adb
Bron: Belga

Biden noemde het akkoord tijdens een korte toelichting aan de pers in het Witte Huis “een stap voorwaarts” en riep zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat op de deal zo snel mogelijk goed te keuren. Het lagerhuis stemt woensdag over de tekst.

Een dag eerder raakte bekend dat Biden en de Republikeinse leider Kevin McCarthy, enkele dagen voor het aflopen van de deadline, een principeakkoord bereikten over de verhoging van het schuldenplafond. De twee politieke leiders probeerden al enige tijd om een compromis te vinden en er zo voor te zorgen dat de Verenigde Staten hun facturen kunnen blijven betalen.

Het wetsvoorstel moet nu zo snel mogelijk in beide kamers van het Congres worden aangenomen en door de president worden ondertekend, zodat de Amerikaanse overheid niet zonder geld komt te zitten. Minister van Financiën Janet Yellen had onlangs gewaarschuwd dat de regering op 5 juni de status van wanbetaler dreigde te krijgen, met mogelijk rampzalige gevolgen voor de internationale financiële markten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer