Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © robin utrecht

Aantal gedwongen opnames in psychiatrie met 63 procent gestegen sinds 2011, vooral in provincie Antwerpen opvallende stijging

Gedwongen opnames in de psychiatrie, ook bekend als “collocaties”, zijn al jaren aan het stijgen. Het aantal lag vorig jaar 63 procent hoger dan 12 jaar geleden, zo blijkt uit recente cijfers van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro waarover VRT NWS bericht. De stijgende trend valt het meest op in de provincie Antwerpen. Ook kinderen en jongeren worden almaar meer gedwongen opgenomen.

  1. HET DUEL. Mahdi (CD&V) en Vaneeckhout (Groen) vol in de aanval over migratie: “U maakt Vlaams Belang op die manier alleen maar groter”
    55

    HET DUEL. Mahdi (CD&V) en Vaneeck­hout (Groen) vol in de aanval over migratie: “U maakt Vlaams Belang op die manier alleen maar groter”

    In het derde ‘Duel’ in de studio van VTM Nieuws namen CD&V-voorzitter Sammy Mahdi en Jeremie Vaneeckhout, co-voorzitter voor Groen, het zondagmiddag tegen elkaar op. Het werd een vijandig duel, waarin zeer scherpe verwijten over en weer werden geslingerd binnen de thema’s zorg, landbouw en migratie. Met name over migratie gingen de twee kopstukken fel tekeer tegen elkaar. “U gedraagt zich als een aanhangwagen van extreemrechts”, zei Vaneeckhout. “Het beste communicatiebureau voor Vlaams Belang zijn de ideeën van de groenen”, stelde Mahdi.
  2. Ook ouders van gewapende tiener ondervonden het: 18-plusser gedwongen laten opnemen in psychiatrisch ziekenhuis is niet eenvoudig
    PREMIUM

    Ook ouders van gewapende tiener ondervon­den het: 18-plus­ser gedwongen laten opnemen in psychia­trisch ziekenhuis is niet eenvoudig

    Een volwassene gedwongen laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis, is niet zo eenvoudig. Ook de ouders van Jules, de gewapende tiener naar wie in Kortrijk donderdag een hele dag werd gezocht, probeerden het enkele weken geleden nog. Tevergeefs. “Een opname van een 18-plusser is altijd vrijwillig”, zegt Frieda Matthys, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. “Tenzij er sprake is van een accuut gevaar, maar er zijn nog andere voorwaarden.”