Prijs van aardgas zou onder de 0 euro kunnen duiken in sommige delen van Europa

Deze zomer zou de prijs van aardgas in sommige delen van Europa onder de nul euro kunnen zakken. Dat komt door een combinatie van goed gevulde voorraden en een lagere vraag naar de brandstof.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat de oorlog in Oekraïne begon, schoot de prijs van aardgas in Europa omhoog, naar een piek van 339 euro per megawattuur (MWh) in augustus 2022. Maar intussen is die met meer dan 90 procent gedaald, door een combinatie van maatregelen om het verbruik terug te dringen en een groter dan verwacht aanbod. Op moment van schrijven bedraagt de prijs van aardgas op de toonaangevende Nederlandse TTF-markt net geen 26 euro per MWh.

In het nieuws: Als de vraag laag blijft en er genoeg elektriciteit wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, zal de prijs van aardgas tijdens de zomer een nieuw laagtepunt bereiken. Dat vertelden verschillende insiders uit de energie-industrie aan Bloomberg

  • De TTF-prijs zal wellicht nooit onder de nul euro zakken. Maar in sommige Europese regio’s zal de zogenaamde Day Aheadprijs, de handel in elektriciteit voor de volgende dag, tijdens sommige zomerdagen waarschijnlijk wel onder
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer