© Reuters

Meteen heisa (en boegeroep) op Roland Garros nadat Oekraïense hand weigert aan Aryna Sabalenka: “Maakt niet uit dat ze me haat”

Aryna Sabalenka speelde tegen de Oekraïense Marta Kostyuk in de eerste ronde van Roland Garros, het twee grandslamtoernooi van het seizoen. De Wit-Russische nummer twee van de wereld zei op de mediadag voor aanvang van het toernooi dat het niet uitmaakte of de Oekraïense haar haat.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

“Ik probeer niet aan deze negatieve dingen te denken,” verklaarde Sabalenka. “Uiteindelijk zijn het mijn zaken niet. Er zullen altijd mensen zijn die me graag hebben en die me haten. Als ze mij haat, dan is dat niet wederzijds.”

Kostyuk (WTA 28) staat zeer kritisch tegenover de reactie van de internationale tennisfederatie op de inval van Rusland in Oekraïne, die volgens haar te soft is geweest. Russische en Wit-Russische spelers mogen onder neutrale vlag opnieuw aantreden op de verschillende toernooien.

Op de US Open vorig jaar weigerde Kostyuk uit protest de hand te schudden met de Wit-Russin Victoria Azarenka (WTA 18). In plaats daarvan groetten beide speelsters elkaar door simpelweg elkaars racket aan te raken. “Wat betreft het weigeren van een handdruk, dat kan ik begrijpen,” zei Sabalenka. “Voor hen is het moeilijk om een hand te schudden met een Wit-Rus of een Rus.”

© REUTERS

“Ik heb geen enkel respect voor haar”, liet Kostyuk weten. “Omdat ze naar Rusland blijft gaan, met de Russische pers blijft spreken, haar familie niet weghaalt ondanks haar financiële middelen… Ik zou niet met mezelf kunnen leven en intussen plezier blijven maken. We zijn ook niet meer in de kleuterschool. Liefde en haat zijn emoties, respect is dat niet. Dat kan ik niet opbrengen als het gaat over oorlog, iets wat de wereld compleet verandert. Aryna kan nummer één van de wereld worden. Ze heeft invloed, maar ze weigert het te gebruiken. We hebben het hier over mensen die vermoord worden, maar sport en politiek mag blijkbaar niet gemengd worden.”

Sabalenka won uiteindelijk met 6-3 en 6-2. Van een handdruk tussen beide speelsters was geen sprake. Haar tegenstander in de tweede ronde wordt de Hongaarse Panna Udvardy (WTA 97) of haar landgenote Iryna Shymanovich (WTA 214), een qualifier. En Kostyuk, die werd overladen met boegeroep door het publiek...

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik denk niet dat die mensen zich goed zullen voelen als de oorlog voorbij is”, reageerde de Oekraïense op de persconferentie. “Ik had op voorhand gezegd dat ik het niet zou doen, dus waarom denken ze dat ik ineens van gedachte zou veranderen? Over Aryna. Ik haat haar niet, ik respecteer haar gewoon niet omdat ze weigert een mening te hebben over deze materie.”

Sabalenka reageerde nogmaals door te zeggen dat “geen enkele Rus of Wit-Rus voor de oorlog is.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis