Het seizoen van de verzoening: 16 "klapzoenen" geselecteerd voor TheaterFestival 2023

De jury van het TheaterFestival is klaar met haar huiswerk en heeft de 16 voorstellingen bekendgemaakt die in september te zien zullen zijn tijdens het podiumkunstenfestival dat dit jaar in Brussel doorgaat. "Een pittige opdracht, want er worden enorm veel parels gemaakt", aldus directeur Nora Mahammed. In haar verslag omschrijft de jury de geselecteerde werken als "klapzoenen": "Sommige eerder een klap, rond zware thema’s als onderdrukking, pedofilie, rouw of seksuele roes. Andere eerder een zoen, van lichte verliefdheid tot een smakelijk diner."

Elk jaar richt het TheaterFestival tien dagen lang de schijnwerpers op het Vlaamse theaterlandschap. "Het is een nomadisch festival", vertelt directeur Nora Mahammed in "De ochtend" op Radio 1. "Dat wil zeggen dat we alternerend in Brussel, Antwerpen en Gent landen.” Dit jaar zal het festival plaatsvinden in Brussel, van 7 tot 17 september.

Welke voorstellingen tijdens het festival te zien zijn, wordt bepaald door een achtkoppige vakjury. "Het hele jaar bekijken zij premières van theatervoorstellingen in Vlaanderen, Brussel en een deel van Nederland", aldus Mahammed. “Om de twee maanden komt die jury samen en worden al die voorstellingen besproken."

Beluister hier het volledige gesprek met Nora Mahammed in "De ochtend" op Radio 1:

Tijdens die gesprekken wordt een selectie opgemaakt van de voorstellingen die het afgelopen theaterseizoen volgens de jury het meest belangwekkend, maatschappelijk relevant of vernieuwend waren. "Dat is een pittige opdracht, want er werden enorm veel parels gemaakt in het theaterlandschap afgelopen seizoen", benadrukt de directeur van het TheaterFestival in "De ochtend".

Zestien "klapzoenen"

Vandaag heeft de jury haar selectie bekendgemaakt. "Terwijl het klimaat en andere hete kwesties de samenleving sterk polariseren, lijkt het theater vooral samenzijn te willen creëren", luidt het juryverslag dat "het seizoen van de verzoening" getiteld werd. "Verzoening tussen generaties, liefde en intimiteit tussen mensen, zorg voor de buitenstaander: ze lopen als een rode draad door onze selectie."

Geen duister portret zonder zorg of intimiteit. Geen vrolijkheid zonder eenzaamheid of stille ellende

Passage uit het juryverslag van het Theaterfestival 2023

Zestien voorstellingen veroverden een plekje in de finale selectie van de jury. "We selecteerden ze elk om hun eigen kwaliteit, maar samen bieden ze niet toevallig ook een brede staalkaart van het hedendaagse podiumveld: het zijn producties voor de grote en de kleine zaal, van jonge en ervaren makers, uit diverse disciplines, van Vlaamse en Nederlandse makelij."

De jury omschrijft de geselecteerde voorstellingen in haar verslag als "klapzoenen": "Sommige eerder een klap, rond zware thema’s als onderdrukking, pedofilie, rouw of seksuele roes. Andere eerder een zoen, van lichte verliefdheid tot een smakelijk diner. Maar in geen enkele voorstelling zingt het ene zich los van het andere. Geen duister portret zonder zorg of intimiteit. Geen vrolijkheid zonder eenzaamheid of stille ellende. Ziedaar wat theater theater maakt."

KVS-gezicht en artieste Alesandra Seutin mag met haar gezelschap Vocab Dance het TheaterFestival dit jaar op gang trappen met de voorstelling "Mimi’s Shebeen": een krachtige nieuwe theaterproductie die via dans, tekst, zang en muziek het publiek meeneemt naar de krochten van een gedeconstrueerde Shebeen (een ondergrondse bar waar tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika zelfgestookte alcohol werd verkocht).

Het TheaterFestival vindt plaats van 7 tot en met 17 september in Brussel. Het festivalhart bevindt zich in KVS. De andere deelnemende locaties zijn Pilar, Kaaistudio’s, Zinnema, Beursschouwburg, BRONKS, de Hallen van Schaarbeek, CC de Factorij en CC ’t Vondel. Meer info op www.theaterfestival.be.

Meest gelezen