Vlaams Belang trapt verkiezingscampagne op gang met protestmeeting in Brussel

In Brussel zijn - volgens de politie - zo'n 1.500 Vlaams Belang-sympathisanten samengekomen voor een protestbijeenkomst. De partij vindt dat politici in Brussel te weinig naar de bevolking luisteren. Volgens voorzitter Tom Van Grieken tekenden bijna 3.000 sympathisanten present. Ongeveer op hetzelfde moment trokken meer dan 500 mensen - niet ver van de meeting - door de straten van Brussel tijdens een tegenbetoging om te waarschuwen voor de opkomst van extreem-rechts. 

De Vlaams Belang-meeting vond plaats op het Albertinaplein in Brussel, vlak bij het Centraal Station. De bijeenkomst was het sluitstuk van een 10-daagse campagne waarbij voorzitter Tom Van Grieken van Oostende naar de hoofdstad wandelde met als centrale boodschap: "Doe ze luisteren", een sneer naar de politici in de Wetstraat in Brussel die volgens de partij "te weinig luisteren naar de mensen in de Volksstraat". 

Niet alleen de partijvoorzitter, maar ook fractieleiders Barbara Pas (Kamer) en Chris Janssens (Vlaams Parlement) spraken de aanhang toe. Volgens Van Grieken zakten bijna 3.000 mensen af naar de bijeenkomst, de politie heeft het over zo'n 1.500 mensen.

Vlaams Belang-aanhangers verzamelen op het Albertinaplein voor toespraken van de partijtop

Van Grieken blikte tijdens zijn toespraak terug op zijn tiendaagse wandeltocht: "Overal waar ik kwam, kon ik telkens hetzelfde vaststellen: zeer veel Vlamingen zijn boos. Ze zijn ontgoocheld. Ze voelen zich verraden. Maar vooral: ze voelen zich niet gehoord door de politieke elite."

De partijvoorzitter legde ook enkele concrete eisen op tafel: hij wil dat het aantal parlementsleden en de partijdotaties gehalveerd worden, pleit voor besparingen op asiel en migratie en voor meer orde en veiligheid. Ten slotte wil Vlaams Belang ook minder België en meer koopkracht. 

BEKIJK - De betoging van Vlaams Belang was gericht tegen de regerende partijen die volgens de uiterst rechtse oppositiepartij niet luisteren naar het volk:

Videospeler inladen...

Tegenbetogers waarschuwen voor opkomst extreem-rechts

Voor de tegenbetoging, een initiatief van vakbonden, vredesbewegingen en anti-fascistische groeperingen, tekenden meer dan 500 mensen present. De betogers trokken door de straten van Brussel om te waarschuwen voor de opkomst van extreem-rechts.

De tegenbetoging werd ontbonden aan het skatepark in de Ursulinenstraat, op een paar minuten wandelen van het Albertinaplein waar de Vlaams Belang-partijtop op dat moment aan het speechen was. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vindt het onbegrijpelijk dat de stad Brussel heeft beslist dat de tegenbetoging zo dicht bij zijn meeting mocht eindigen.

Hoewel de initiatiefnemers van de tegenbetoging hadden opgeroepen om vreedzaam te betogen, vreesde de Vlaams Belang-voorzitter toch voor incidenten. "Iedereen heeft het recht om te protesteren, maar dit is erg gevaarlijk. Er zitten figuren in de betoging die duidelijk uit zijn op geweld", aldus van Grieken die verwees naar enkele mensen die gemaskerd meeliepen in de tegenbetoging. 

De tegenbetoging is een initiatief van vakbonden, vredesbewegingen en anti-fascistische groeperingen

Geen incidenten

Bij aanvang van de Vlaams Belang-bijeenkomst heeft Chris Janssens, fractieleider in het Vlaams Parlement opgeroepen om "niet in te gaan op de provocaties van de tegenbetogers". "Wij zijn immers democraten. Wij gebruiken het stempotlood en het kieslokaal om in het verzet te gaan, niet de vuisten en de bivakmuts."

Voorlopig werden nog geen incidenten gemeld, maar indien de situatie toch uit de hand zou lopen, acht Vlaams Belang de burgemeester van Brussel persoonlijk verantwoordelijk. 

Raad van State fluit stad Brussel terug

Burgemeester Close had zowel de Vlaams Belang-bijeenkomst als de tegenbetoging oorspronkelijk verboden. Ook hij vreesde voor incidenten in de hoofdstad. "Na analyse van de politie werd besloten dat het goede verloop van zowel de meeting van Vlaams Belang als van de tegenbetoging niet gegarandeerd kon worden", klonk het op het kabinet van de Brusselse burgemeester.

Maar de Raad van State oordeelde dat er geen grondige redenen waren voor een verbod en gaf alsnog groen licht voor de bijeenkomst en de tegenbetoging. 

Meest gelezen