Sint-Niklaas viert Reynaert de vos met een origineel eerbetoon in dichtvorm

Met de dichtbundel "Vossenkwaad" brengt het Reynaertgenootschap van Sint-Niklaas ode aan de sluwe vos en al zijn streken. Het is een van de initiatieven van het Reynaertjaar. Sint-Niklaas is dit jaar voorzitter van het Land Van Reynaert, een samenwerking tussen 12 gemeenten uit het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen waar het middeleeuwse verhaal van Reynaert zich afspeelt. In september komt er een groot spektakel over de vos:"R de Musical".  

Het verhaal van Reynaert is een dierenverhaal uit de 13de eeuw over een schurk, de vos Reynaert, die voor het gerecht moet komen bij de koning. Reynaert wordt beschuldigd van liegen, bedriegen, diefstal, verkrachting en moord. Verschillende dieren moeten de vos zoeken om hem voor het hof te brengen, maar met sluwe streken kan hij tot twee keer toe ontkomen. De derde keer ontsnapt hij niet en veroordeelt de koning hem ter dood. Maar zelfs de koning laat zich op het nippertje nog in de luren leggen en spreekt de vos vrij. Reynaert vlucht weg, maar niet na nog een spoor van moord achter te laten. Het Reynaertverhaal is het belangrijkste werk uit de middeleeuwse letterkunde bij ons. 

In het hoofd van de dieren

"Vossenkwaad" van Yvan De Maesschalck is de eerste dichtbundel die volledig aan Reynaert de vos is gewijd. De Maesschalck is voorzitter van het Sint-Niklase Reynaertgenootschap. Hij koos ervoor om de gedichten te schrijven alsof je de figuren zelf hoort vertellen. "Ik ben letterlijk in het hoofd en de pels van de dieren gekropen, ze hebben een spreekrecht gekregen wat ze in het echte verhaal niet hebben." 

In de laatste tekst komt Reynaert zelf aan het woord: "Het is een verdediging van Reynaert, hij krijgt een weerwoord en legt uit waarom hij de dingen doet." De schrijver heeft de verhalen van de dieren verzonnen, maar ze zijn wel echt gebaseerd op de Middelnederlandse tekst.

Er gaat geen dag, geen uur voorbij dat ik niet dacht aan bloed dat ik deed gulpen 

Yvan De Maesschalck, eerste vers van 'Apologie', het weerwoord van Reynaert uit Vossenkwaad

Yvan De Maesschalck schreef eerder voor de stad Deinze al gedichten over het Reynaertverhaal. In Deinze wordt de haan uit het verhaal, Canteclaer gevierd. Om de vijf jaar gaat daar de Canteclaerstoet uit. 

Nog meer eer aan het Reynaertverhaal

Sint-Niklaas viert het Reynaertjaar nog met Tiecelijn 36, een jaarboek van het Reynaertgenootschap. Dat genootschap heeft ook twee Reynaertambassadeurs aangesteld: Veerle Ernalsteen en Frits van Oostrom. Deze laatste is een Nederlands professor die al sinds zijn jeugd verzot is op het Reynaertverhaal en er onlangs een dik boek over schreef: "De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk". Veerle Ernalsteen geeft voorstellingen waarin ze sprookjes en volksverhalen vertelt, onder andere "Vossenstreken".

Het voorbije weekend is ook de cast voorgesteld van "R de musical", die in september gespeeld wordt. De 12-jarige Hanne Smet zal Tiesj spelen, de hoofdfiguur. Stijn Proesmans speelt "R". In de musical wordt het middeleeuwse Reynaertverhaal toegepast op de huidige tijd. 

Meest gelezen