Akkoord over Amerikaans schuldenplafond geeft bitcoin een zetje

Terwijl de Europese beurzen niet al te enthousiast reageren op het akkoord dat de Republikeinen en de Democraten hebben bereikt over het schuldenplafond, wint bitcoin terrein.

In het nieuws: Bitcoin heeft vannacht even de grens van 28.000 dollar overschreden en bereikte daarmee de hoogste koers van de voorbije twee weken. Intussen is de waarde van de grootste cryptomunt op de markt lichtjes gezakt tot iets meer dan 27.900 dollar.

  • De koers van BTC is in vergelijking met 24 uur geleden gestegen met 3 procent. Op het hoogtepunt deze ochtend was er sprake van een stijging met 6 procent.

Zoom out: De laatste keer dat de bekendste crypto deze drempel overschreed, was op 10 mei. Daarna stortte de koers weer in en was het vechten om terug te keren naar dat niveau.

Akkoord over verhoging Amerikaans schuldenplafond

De stijging hangt nauw samen met het principeakkoord dat president Joe Biden (Democraat) en de Republikeinse leider Kevin McCarthy zondag hebben bereikt over het Amerikaanse schuldenplafond en het begrotingstraject voor de komende jaren.

  • Hoewel dit akkoord nog moet worden goedgekeurd door het Huis en de Senaat, heeft het al – positieve – effecten gehad op de cryptomarkt. Beleggers zijn opnieuw bereid om wat meer te beleggen in risicovolle activa.
  • Naast bitcoin zit ook de koers van ether in de lift. Die doorbrak deze ochtend de grens van 1.900 dollar, maar slaagde er niet in zijn prestatie van begin mei te herhalen. Toen had tweede grootste crypto de kaap van 2.000 dollar gerond.
  • De marktwaarde van de cryptomarkt bedraagt nu 1.160 miljard dollar, wat 2,2 procent meer is dan een dag eerder.

Zullen de cryptomarkten de opwaartse tendens aanhouden? Terwijl de aankondiging van Biden en McCarthy een positieve impact heeft op de cryptomarkt, is het nog maar de vraag of de trend zal aanhouden, want de regelgevers werken aan een regulering van de cryptomarkt.

En de aandelenmarkten? Wall Street houdt de deuren dicht vandaag. In Europa worden er wel aandelen verhandeld. Op het moment van dit schrijven, noteren zowel de Eurostoxx50 als de Bel20 0,5 procent in de min.

(ns)

Meer