© Bart Borgerhoff

Thuisrijder Gerben Thijssen klopt Caleb Ewan en Tim Merlier in Ronde van Limburg: “Altijd van gedroomd om hier te winnen”

Gerben Thijssen heeft voor het eerst de Ronde van Limburg op zijn naam geschreven. De 24-jarige Limburger van Intermarché-Circus-Wanty klopte de Australiër Caleb Ewan in de sprint. Belgisch kampioen Tim Merlier werd vierde nadat hij de benen even moest stilhouden na de laatste bocht.

Jonas Withouck, Jens Jacobs

Het moest en zou een sprint worden tussen de drie topfavorieten aan de start in Limburg: Tim Merlier, Gerben Thijssen en Caleb Ewan. De sprintersploegen deden hun werk en haalden de vroege vlucht netjes op tijd terug, maar plots was er paniek bij Lotto Dstny toen hun sprinter Ewan op zes kilometer van de finish problemen had met zijn fiets.

Wat volgde was een grote chaos: Ewan kreeg eerst de veel te grote fiets van ploegmaat Drizners, daarna wisselde hij met Schwarzmann om uiteindelijk nog een derde keer van fiets te wisselen toen de ploegwagen met het juiste formaat passeerde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ondanks de chaos kon Ewan in een mum van tijd terugkeren in het peloton en zelfs nog naar een tweede plaats sprinten. Thijssen toonde zich de snelste nadat Tim Merlier, die nochtans perfect afgezet werd door Bert Van Lerberghe, de laatste bocht verkeerd inschatte en daardoor veel snelheid verloor.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Thijssen: “Altijd van gedroomd”

“Dit is fantastisch”, glunderde Gerben Thijssen na zijn knappe sprintzege bij Sporza. “Ik ben hier opgegroeid en heb hier in de buurt vele kilometers gedaan als kind. Ik heb er dus altijd van gedroomd om hier te winnen. Vorig jaar viel ik nog in de finale, maar deze keer liep het wel perfect. Chapeau voor de ploeg. Ze hebben de hele dag hun verantwoordelijkheid genomen, in tegenstelling tot andere ploegen. Het is geweldig om hen dan zo te belonen.”

© Bart Borgerhoff

“Ik voelde me vandaag niet super, maar wanneer je dan de finishlijn ziet dan wordt je als sprinter iemand helemaal anders. De ploeg staat volledig achter mij. Ik toon vandaag nog maar eens dat ik wel echt de snelheid in mijn benen heb. Ik mik nu op het BK in Izegem. Ik zeg niet dat ik daar ga winnen, maar ik ga het wel proberen.”

Voor Thijssen is het zijn derde zege van het seizoen na de GP Jean-Pierre Monseré en de Bredene Koksijde Classic.

Ewan: “Voelde mijn band leeglopen”

“Het was me wat die finale. Niet echt ideaal”, pufte hij na afloop. “Toen we die kleine baantjes terug opdraaiden kwam ik in de steentjes terecht en voelde ik mijn band leeglopen. Ik wist dat we met de ploeg volgnummer 17 hadden gekregen en dus wist ik dat die ver weg was. Had ik daar gestopt en gewacht op nieuw materiaal, zou dat enorm veel tijd in beslag genomen hebben. Daarom sprong ik op de fiets van Jarrad Drizners die in mijn buurt was. Maar die fiets was natuurlijk veel te groot voor mij. Ik kreeg dan Michael Schwarzmann in het oog en zijn fietsmaat leunt beter aan bij de mijne. Ik sprong op zijn fiets, maar dan kwam onze volgwagen eraan met mijn reservefiets. Na wat inhaalwerk slaagde ik erin opnieuw in de voorste gelederen plaats te nemen.”

© Bart Borgerhoff

Dat inhaalmanoeuvre kostte de Australiër natuurlijk heel wat krachten. “Ik had mijn sprint eigenlijk al gereden voor die nog moest beginnen”, knikte hij. “In het zog van Rüdiger Selig kon ik opschuiven in het peloton maar dat kostte me heel wat energie. Die kwam ik tekort in de laatste meters om Gerben Thijssen nog te remonteren. Ik heb er een mooi weekend opzitten met een zege en een tweede plaats. En ik heb nog wat groeimarge. De Tour is er pas binnen een maand. Dan moet ik echt top zijn maar ik zit op schema.”

Uitslag Ronde van Limburg 2023

1. Gerben Thijssen

2. Caleb Ewan

3. Stanislaw Aniolkowski

4. Tim Merlier

5. Erlend Blikra

6. Martijn Budding

7. Lionel Taminiaux

8. Timothy Dupont

9. Milan Fretin

10. Sander De Pestel

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer