AFP or licensors

Griekse premier Mitsotakis houdt tweede verkiezingsronde om absolute meerderheid te halen

Op 25 juni 2023 moeten de Grieken opnieuw naar de stembus voor een nieuwe ronde van de parlementaire verkiezingen. Dat heeft de huidige premier Kyriakos Mitsotakis aangekondigd in een presidentieel decreet. Hij hoopt op die manier een absolute meerderheid te kunnen halen.

Het was geen geheim dat de Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis nieuwe parlementaire verkiezingen wou. Dat had hij al aangekondigd een dag na de verkiezingsoverwinning van zijn conservatieve partij Nea Dimokratia. Maar nu zijn handtekening onder het decreet staat, is het officieel: op 25 juni moeten de Grieken opnieuw naar de stembus.

Tweede ronde

Die beslissing is geen toeval. Mitsotakis hoopt dat hij dankzij de nieuwe parlementaire verkiezingen een absolute meerderheid kan behalen. Zijn rechtse partij Nea Dimokratia haalde bij verkiezingen op 21 mei 40,8 procent van de stemmen. Een grote overwinning, maar om een absolute meerderheid te behalen, heb je in Griekenland 45 procent van de stemmen nodig. 

De president van Griekenland, Katerina Sakellaropoulou, had Mitsotakis drie dagen de tijd gegeven om een coalitieregering te vormen. Maar dat wilde de premier dus niet. Ook de Syriza-partij, de tweede grootste van het land, slaagde er niet in om een coalitie te vormen. Daarom moet er nu dus nog een nieuwe verkiezingsronde gehouden worden.

Bonuspunten

Volgens het Griekse kiessysteem moet er zo een nieuwe stemronde gehouden worden als er binnen de negen dagen na de verkiezingen geen coalitieregering wordt gevormd. Bij die nieuwe stemronde krijgt de grootste partij dan een bonus. Op die manier zou Nea Dimokratia, de grootste partij in Griekenland, plots wel een meerderheid kunnen veroveren in het parlement.

Daar hoopt Mitsotakis dus op. Er waren nochtans twijfels over de slaagkansen van de premier. Zijn regeerperiode werd immers getekend door een spionageschandaal, de torenhoge inflatie, de zware treinramp in Griekenland en de hardhandige manier waarop immigranten behandeld werden.

Toch kozen de Grieken voor de stabiliteit van het beleid van Mitsotakis, de continuïteit in de economische heropleving en een hard immigratiebeleid. De kans dat Mitsotakis en zijn partij een meerderheid zullen verkrijgen in de tweede ronde van de verkiezingen, is dus erg waarschijnlijk.

Meest gelezen