Welke technologieën gebruikt de fiscus om na te gaan of je je belastingen correct aangeeft?

De belastingdienst gebruikt allerhande technieken om fiscale fraude op te sporen. Die doet daarbij meer en meer een beroep op slimme technologie zoals datamining en webscraping.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven voor zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Waarom is dit belangrijk?

We moeten jaarlijks verplicht onze belastingbrief invullen en versturen naar de belastingdienst. De fiscus beschikt over verschillende technologieën om na te gaan of we de aangifte correct invullen. Wie fiscale fraude pleegt, riskeert een boete of zelfs een gevangenisstraf.

Het nieuws: Expert leggen in een interview met de nieuwssites van Mediahuis uit welke tools de fiscus gebruikt om na te gaan of iemand belastingfraude pleegt.

  • Pieter Debbaut, hoofdredacteur van de Belastinggids van Uitgeverij Pelckmans en fiscaal adviseur bij hr-dienstengroep Liantis, merkt op dat de belastingdienst steeds meer weet omdat die beschikt over slimme technologie om gegevens uit verschillende databanken aan elkaar te linken, wat ook wel datamining wordt genoemd. "Zo kan de a
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer