Brand in Hoge Venen is onder controle, 50 hectare natuur volledig in as gelegd

De brand in de Hoge Venen, nabij de grens met Duitsland, is nog niet geblust maar wel onder controle. Dat is te horen bij de brandweer. De brand woedt over een oppervlakte van 170 hectare, 50 hectare natuur is al volledig in vlammen opgegaan.

lto, jvh
Bron: Belga, VRT NWS

Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe de brand maandagavond omstreeks 17.30 uur precies ontstond in de buurt van een wandelpad nabij de Belgisch-Duitse grens, maar de hulpdiensten gaan ervan uit dat het vuur werd aangestoken, al dan niet bewust. Maandagavond omstreeks 20 uur vroeg de Belgische brandweer versterking van collega’s uit het Duitse Aken en van de civiele bescherming. Rond de middag kwam het nieuws dat de brand weliswaar nog woedt, maar onder controle is.

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

Het getroffen gebied is moeilijk toegankelijk, wat de bluswerken zwaar maakt. “In de loop van de nacht is de brand opgeflakkerd, maar de vlammen zijn binnen een door de hulpdiensten afgebakende zone gebleven”, zegt commandant Francis Cloth van de hulpverleningszone van de Duitstalige Gemeenschap. De brandbestrijding wordt bemoeilijkt omdat water zowat 5 kilometer verderop gehaald moet worden, nabij Eupen.

Honderdveertig brandweermannen – van wie honderd uit Duitsland – strijden dinsdag nog steeds tegen de vlammen, er zijn verschillende tankwagens ter plaatse. De brandweer zette dinsdag ook een blushelikopter van de federale politie in, die het bluswerk in moeilijk bereikbaar gebied aanzienlijk vergemakkelijkte.

Grondbrand

De huidige brand is heel anders dan die van april 2011. “Vandaag hebben we te maken met een grondbrand”, zegt René Dahmen, chef van kanton Elsenborn voor het Waalse Departement Natuur en Bos. “Momenteel vallen droge grassen ten prooi aan de vlammen. De ondergrondse waterreserves zijn nog aanwezig.”

(Lees verder onder de foto)

50 hectare natuur brandde volledig af.© BELGA

Volgens Dahmen heeft de brand geen natuurlijke oorzaak. “Twee zaken kunnen de Hoge Venen in brand steken: een blikseminslag tijdens een onweer of menselijke nalatigheid.” Het DNF dringt erop aan de regels te volgen en wildkamperen of vuur maken te verbieden.

Het gebied werd dinsdagvoormiddag ook uitgeroepen tot verboden gebied voor wandelaars. Concreet gaat het om de zone tussen Ternell en Mützenich. “De stad vraagt aan alle wandelaars en wielertoeristen om de ruime omgeving te vermijden, zodat ze de bluswerkzaamheden niet hinderen en zichzelf niet in gevaar brengen”, aldus de stad Eupen. Er zullen rode waarschuwingsvlaggen komen.

(Lees verder onder de foto)

Er werd ook een blushelikopter ingeschakeld.© BELGA

Code geel voor natuur- en bosgebieden in Antwerpen en Limburg

In de provincies Antwerpen en Limburg is code geel voor brandgevaar afgekondigd in natuur- en bosgebieden. De natuur begint daar droger te worden, waardoor het risico op een brand toeneemt. Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Specialisten bekijken dinsdag of de risiconiveaus in heel Vlaanderen worden verhoogd, meldt het Agentschap Natuur en Bos.

Als er bij code geel brand uitbreekt, rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte. Ook de bemanning van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten. In Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen, en Oost-Vlaanderen geldt voorlopig code groen. Daar is geen bijzonder risico op een natuurbrand. De komende weken wordt wel erg zonnig en warm weer voorspeld.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen