camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Natuur

Slechtvalk gered van uitsterven, maar nu bedreigd door vogelgriep

Vogelbeschermers ­bewogen hemel en aarde om de slechtvalk opnieuw in Vlaanderen te introduceren. Nu richt de vogelgriep een bloedbad aan.

dinsdag 30 mei 2023 om 3.25 uur

 if

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelde dit jaar al 27 keer officieel vast dat een dood gevonden slechtvalk gestorven was aan vogelgriep. ‘Maar dat is een zware onderschatting’, zegt Gerald Driessens, vogelexpert bij Natuurpunt. ‘Lang niet alle dode vogels worden gevonden of getest. We gaan ­ervan uit dat al 15 procent van de ­slechtvalken dit jaar aan vogelgriep is gestorven. En het grote probleem is dat we daar niets aan kunnen doen. We kunnen alleen maken dat slacht­offers van vogelgriep zo snel mogelijk ­geruimd worden, om verdere ­besmetting te voorkomen.’

De slechtvalk dankt zijn ­populariteit aan de spectaculaire duikvluchten van torens en ­kathedralen. Hij jaagt op duiven, ­kokmeeuwen, kraaien en kauwen en houdt zo die populaties mee ­onder ­controle. ‘Dat is nu het probleem’, zegt Driessens. ‘De ­vogelgriep houdt de jongste maanden lelijk huis ­onder kokmeeuwen.’ De massale sterfte onder de slechtvalken is extra slecht nieuws, omdat de voorbije ­decennia grote inspanningen zijn ­geleverd om de vogel in ons land te laten herleven.

Door ­pesticiden, met name DDT, was de slechtvalk midden ­vorige eeuw uitgestorven in ­grote delen van Europa. Na het verbod op DDT maakte de roof­vogel een ­comeback, op ­natuurlijke wijze. In 1996 kende ook België een eerste broedkoppel dat in een nestkast op 80 ­meter hoog tegen de koeltorenwand in Doel een jong grootbracht.

Het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) helpt de slechtvalken door speciale nestkasten voor hen te plaatsen. Volgens medewerker Manu De ­Hauwere van FIR telt ­Vlaanderen een honderdtal koppels. ‘De populatie is nu sterk genoeg om een ramp­periode te ­boven te komen. Maar nog zo’n periode met vogelgriep zou ­dramatisch zijn.’ (sdb)

Binnenland
Buitenland
Cultuur en media
Biz
Opinies
Sport