natuur

Brand in Hoge Venen raakt stilaan onder controle: 50 hectare afgebrand, 170 hectare bedreigd

De brand in de Hoge Venen, die maandag uitbrak, heeft al 50 hectare natuurgebied in de as gelegd. De brand zou onder controle zijn, maar nog niet volledig geblust. Gehoopt wordt dat hij in de loop van de dag volledig geblust raakt. Dinsdagochtend schreef de brandweercommandant op Facebook dat het nog een tijd zou duren voor de brand gedoofd zou zijn.

In de Hoge Venen, nabij de grens met Duitsland, is maandag rond 17.30 uur brand uitgebroken. Het vuur heeft de hele nacht door gewoed. Het getroffen gebied beslaat 170 hectare, waarvan 50 hectare al volledig in vlammen is opgegaan. Het vuur wordt aangewakkerd door de wind.

Omdat de bron van de brand moeilijk bereikbaar is, besloot de brandweer tot een gecontroleerde brand, meldt GrenzEcho. De vuurzone was vannacht tot een kilometer breed. Dinsdag is een helikopter van de federale politie ingezet om te helpen blussen. Ook dat loopt niet van een leien dakje, omdat de helikopter te ver moet vliegen om water bij te tanken.

Zo’n 140 brandweerlui kwamen ter plaatse. Rond 20 uur maandag heeft de Belgische brandweer de versterking gevraagd van collega’s uit het Duitse Aken en van de civiele bescherming. Er zijn verschillende tankwagens ter plaatse. Water moet zowat 5 kilometer verderop worden gezocht, nabij Eupen.

De hulpdiensten gaan ervan uit dat onvoorzichtige wandelaars de brand veroorzaakt hebben. De Hoge Venen zijn momenteel kurkdroog. Het verse gras is er nog niet op volle kracht, en het oude verdroogde pijpenstrootje is bijzonder brandbaar. Omdat de bodem van het hoogveen erg nat is, blijft het vuur aan de oppervlakte. Dat zou kunnen betekenen dat de ecologische impact beperkt blijft, al zitten er bijvoorbeeld ook adders in het gebied, die zwaar kunnen lijden onder een heidebrand.

De getroffen gebieden liggen in een D-zone, die alleen toegankelijk is voor wetenschappers, en niet voor het grote publiek. Momenteel is ook de ruime omgeving, van Ternell tot Mützenich, verboden voor wandelaars. ‘De stad vraagt aan alle wandelaars en wielertoeristen om de ruime omgeving te vermijden, zodat ze de bluswerkzaamheden niet hinderen en zichzelf niet in gevaar brengen’, liet Eupen weten.

Volgens de brandweer is er geen gevaar voor de bevolking. Eén brandweerman raakte lichtgewond.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir grijpt de brand in de Hoge Venen aan om op te roepen tot voorzichtigheid in natuurgebieden. ‘Ik vraag met aandrang om geen peuken achter te laten en het rook- en vuurverbod te respecteren.’ Ook afval kan brandgevaar inhouden, waarschuwt het kabinet-Demir nog: een stukje glas kan genoeg zijn om een brand te doen ontstaan.

Voor de bos- en natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg, die er ook droog bij liggen, is code geel afgekondigd. (belga, eb)