Bijna een eeuw aan Kinderboekjes verzameld.
Agentschap Opgroeien

"Dagboek vol herinneringen aan eerste levensjaren", Kind en Gezin lanceert nieuw Kindboekje met QR-codes

Kind en Gezin lanceert donderdag (1 juni) een nieuwe versie van het bekende "Kindboekje". Daarin worden alle gegevens over de zwangerschap, de geboorte en de eerste levensjaren van kinderen genoteerd. Het oudst bekende Kindboekje dateert van 1928.

“Het Kindboekje is niet alleen functioneel, maar heeft voor veel ouders ook een emotionele waarde”, zegt Nele Wouters van het Agentschap Opgroeien. Het is een tastbare herinnering. "We kunnen na bijna 100 jaar dus zeggen dat het Kindboekje een blijvertje is."

Even werd overwogen om het boekje door een app te vervangen, maar uit een gebruikersonderzoek bleek dat niet te zijn wat ouders en professionals willen. De nieuwe versie heeft wel QR-codes, die naar betrouwbare informatie op het internet leiden.

Volgens Kind en Gezin is het nieuwe boekje opgebouwd uit wetenschappelijk onderbouwde essentiële informatie in heldere taal. Daarnaast heeft het volgens de organisatie het ideale formaat om als heen-en-weerboekje de communicatie te versterken tussen ouders en zorgverleners.

Het oudste gevonden boekje uit de archieven is er eentje uit 1932.

In de archieven van Opgroeien is een ingevuld Kindboekje uit 1932 gevonden (zie foto hierboven). Toen heette Kind en Gezin nog het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. In die vooroorlogse jaren lag de focus in de Kindboekjes vooral op Moederkens, hygiëne en voldoende voeding.

Vorig jaar werden er in Vlaanderen 63.686 baby's geboren. Die kregen het boekje allemaal mee. Kind en Gezin komt op huisbezoek bij 90,4% van alle pasgeboren baby’s. Heel vaak is dat het begin van een traject dat minstens 2,5 jaar duurt.

Agentschap Opgroeien

Meest gelezen