Belga

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) belandt in relletje na Vlaams Belang-tweet: "Keer terug naar uw dorp"

In de marge van de protestbijeenkomst van Vlaams Belang in Brussel gisteren heeft Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) een Twitterrelletje ontketend met een boodschap aan de partij. "Ge zijt hier niet welgekomen. Brussel is alles wat gij niet zijt", schrijft Gatz. "Over extreemrechts moet men durven zeggen waar het op staat", zegt de liberaal in een reactie aan BRUZZ nadat er wat commotie was ontstaan rond zijn tweet.

De "protestmeeting" van Vlaams Belang in Brussel is ook Brussels minister Sven Gatz niet ontgaan. Op Twitter liet hij ondubbelzinnig verstaan wat hij van de bijeenkomst vindt. De tweet van Gatz wekte heel wat reacties los. Zo schrijft onder anderen UGent-rector Rik Van de Walle over Gatz dat "hiermee u niets/niemand verder helpt, misschien met uitzondering van datgene wat u terecht bestrijdt: onverdraagzaamheid".

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken richt zich dan weer tot Egbert Lachaert, de voorzitter van Open VLD. "Vindt u het ok dat uw Open VLD-minister 800.000 kiezers wegzet als gespuis?", vraagt hij zich af.

"Geen partij als de andere"

"Over het algemeen sta ik bekend als genuanceerd en gematigd, maar men moet over extreemrechts ook nog durven zeggen waar het op staat. Het fascisme is een reële bedreiging. Voor ons allen", zegt Gatz.

"Vlaams Belang is geen politieke partij als de andere. Vlaams Belang is een partij die alle vreemdelingen het land uit wil, die de democratie actief ondergraaft en die Vlaanderen onafhankelijk wil maken, drie zaken waar ik het als liberaal en democraat fundamenteel oneens mee ben", aldus Gatz.

"En dus noem ik gewoon de dingen bij naam op een dag dat ze uitgerekend in Brussel hun schone schijn aan de publieke opinie willen verkopen. Ik krijg veel bijval op sociale media, maar anderen hebben blijkbaar moeite met het feit dat de dingen gezegd worden zoals ze zijn. Ik doe niet mee aan de banalisering van extreemrechts (en extreemlinks evenmin - de ene wil uw vrijheid afpakken, de andere uw centen)", besluit Gatz.

Tegenbetoging

Op de bijeenkomst van Vlaams Belang trapte de partij, die momenteel in alle peilingen de grootste is in Vlaanderen, de kiescampagne voor de verkiezingen van volgend jaar af. De politie telde 1.500 deelnemers, de partij zelf heeft het over 3.000 aanwezigen.

Er was wat hetze rond een tegenbetoging van extreemlinkse groeperingen, die Close eerst ook had verboden maar die van de Raad van State eveneens toegelaten moest worden.

Omdat Close zou hebben toegelaten dat die tegenbetoging met extreemlinkse groeperingen vlak bij het Albertinaplein zou eindigen, waar Vlaams Belang zijn meeting organiseerde, heeft de partij Close in gebreke gesteld. De tegenbetoging eindigde uiteindelijk aan de Hallepoort en verliep rustig.

Meest gelezen