De schade aan een appartementsgebouw in Moskou wordt onderzocht.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Droneaanvallen op Moskou, na nieuwe aanvallen op Kiev: "Regering in Kiev wil Rusland angst aanjagen", zegt Poetin 

De Russische hoofdstad Moskou is vanochtend aangevallen door verschillende drones. Moskou beschuldigt Oekraïne, dat ontkent. De aanvallen volgen na een nieuwe nacht van Russische aanvallen op Kiev. "Het lijkt erop dat Oekraïne wil laten weten dat dit niet zomaar ongestraft kan", zegt de gewezen Nederlandse commandant Mart de Kruif. De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de drone-aanvallen op Moskou gericht waren tegen burgerdoelwitten en dat de luchtafweer boven Moskou zal worden versterkt. 

Op het socialemediakanaal Telegram maken Russen melding van verschillende drones boven Moskou. Volgens het ministerie van Defensie waren het er acht, en zijn ze allemaal neergehaald. Het ministerie heeft het over een "terreuraanval" door Oekraïne.

BEKIJK - Verschillende gebouwen geraakt bij droneaanval op Moskou:

Videospeler inladen...

Volgens burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou vielen er geen gewonden bij de aanval en bleef de schade beperkt. De bewoners van twee appartementsgebouwen werden geëvacueerd.

De brokstukken van de neergehaalde drones kwamen terecht op buitenwijken vooral ten westen en ten zuiden van Moskou. Sommige zelfs niet ver van Novo-Ogarjovo, waar de Russische president Vladimir Poetin een buitenverblijf heeft.

De plaatsen waar de brokstukken van de drones neerkwamen.

Poetin heeft deze namiddag gereageerd op de drone-aanvallen op Moskou. Volgens de Russische president waren die gericht tegen burgerdoelen. "Het regime in Kiev kiest ervoor om Rusland en de Russische bevolking angst aan te jagen", zei Poetin. Volgens Poetin waren de drone-aanvallen een reactie op een eerdere Russische aanval op Kiev, waarbij het hoofdkwartier van de Oekraïense militaire inlichtingendienst werd geraakt.

Poetin prees de luchtafweer boven Moskou en zei dat die zal worden versterkt. Van Jevgeni Prigozjin, leider van huurlingenleger Wagner, en van militaire bloggers kwam dan weer kritiek omdat de drones tot in Moskou konden vliegen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigt met "zware maatregelen" als een reactie op de drone-aanvallen. "Garanties van NAVO-functionarissen dat het regime in Kiev geen aanvallen diep in het Russische grondgebied zal uitvoeren, blijken geheel hypocriet", reageert het ministerie. "Westerse steun voor het regime in Kiev zet de leiders van Oekraïne aan tot steeds onverantwoordelijkere criminele daden."

Signaal van Oekraïne?

Het zijn niet de eerste aanvallen met drones op Russisch grondgebied. De voorbije weken zijn er nog geweest:  begin deze maand nog op het Kremlin in Moskou. Het is wel de eerste keer dat de inwoners van Moskou zo direct worden geconfronteerd met de oorlog in Oekraïne. 

"Natuurlijk gaat de verdenking uit naar Oekraïne, dat al vaker drone-aanvallen heeft uitgevoerd op Russisch grondgebied, ook al geeft het dat zelf niet toe", zegt VRT-journalist en Ruslandkenner Marijn Trio. "Maar deze aanval in Moskou lijkt toch grootschaliger dan ooit". 

Oekraïne zegt ook nu dat het niet betrokken is bij de aanvallen, al zei presidentieel adviseur Mychajlo Podoljak wel "met plezier" te kijken naar wat in de Russische hoofdstad is gebeurd. Podoljak voegde er ook nog met spot aan toe "dat Russische drones mogelijk zijn teruggekeerd naar hun afzender".

Hij voorspelde ook "dat het aantal aanslagen op Russisch grondgebied zal toenemen". "Alle mensen die geloven dat ze een andere soevereine staat absoluut straffeloos kunnen verwoesten, hebben na vijftien maanden nog niet begrepen dat ze 2014 niet kunnen herhalen", zei hij, verwijzend naar de Russische annexatie van de Krim, negen jaar geleden. 

Het kapotte raam in Moskou op deze foto zou het gevolg zijn van een van de neergehaalde drones.

Als Oekraïne achter de droneaanvallen zit, zouden die kunnen worden gezien als een signaal dat als Rusland Kiev aanvalt, Oekraïne ook Moskou kan aanvallen. Dat zegt oud-commandant bij de Nederlandse landmacht Mart de Kruif.

De voorbije weken is de Oekraïense hoofdstad  immers regelmatig bestookt door Russische aanvallen. "We zien dat die aanvallen de afgelopen weken niet zozeer gericht waren op militaire doelwitten, maar op burgerdoelen. Mogelijk om het moreel van het Oekraïense volk aan te tasten", zegt De Kruif. "Het lijkt erop dat Oekraïne wil laten weten dat dat niet zomaar ongestraft kan."

BELUISTER: Mart de Kruif over de droneaanvallen op Moskou ("De ochtend"):

Dat Oekraïne in staat zou zijn om met drones Moskou te raken - dat toch ver weg ligt van de grens met Oekraïne - vindt De Kruif opmerkelijk. Dat bij de droneaanvallen westerse wapens zouden zijn gebruikt, acht hij weinig waarschijnlijk. "Op de westerse wapens ligt een beperking dat ze niet mogen worden ingezet op Russisch grondgebied. Maar Oekraïne kan daar wel zelf ontwikkelde wapens voor inzetten. Ik vermoed dat hier geen vanuit het Westen geleverde wapens zijn gebruikt, maar zeker weten we het niet."

De droneaanvallen staan volgens De Kruif los van het Oekraïense lenteoffensief dat al lang wordt verwacht. "Deze droneaanvallen zitten meer op strategisch niveau: politieke doeleinden, proberen een ander volk aan te grijpen. Het lenteoffensief daarentegen zit echt op operationeel niveau: zeg maar 100, 150 kilometer voor en achter de loopgraven. De campagne daarvoor is eigenlijk al voortdurend bezig. Je ziet dat beide partijen proberen om hun tegenstander te verlammen door commandocentrales en  logistieke knooppunten aan te vallen."

Ook Kiev opnieuw bestookt

De droneaanvallen op Moskou volgen op een nacht waarin de Oekraïnse hoofdstad Kiev - voor de derde nacht op rij - onder Russisch vuur werd genomen. Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn er in één maand nooit zoveel drone- en raketaanvallen op Kiev geweest als in deze maand mei.

De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, sprak de voorbije nacht over een "massale aanval" en riep de bevolking op om de schuilkelders niet te verlaten.

Volgens de Oekraïense luchtmacht viel Rusland het land aan met 31 drones van Iraanse makelij, van het type Shahed-136/131. 29 van de drones zouden zijn neergehaald, in en rond Kiev.

Verschillende gebouwen in de stad werden geraakt door brokstukken. Het vallende puin veroorzaakte brand op de bovenste twee verdiepingen van een flatgebouw. Daarbij vielen een dode en 13 gewonden. 

Vallend puin veroorzaakte brand in een flatgebouw in Kiev na een Russische drone-aanval
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Tegenoffensief

Waarom bestookt Rusland de Oekraïense hoofdstad al een hele maand met luchtaanvallen? Volgens VRT NWS-journalist Marijn Trio gebeuren de aanvallen in het licht van het tegenoffensief dat Oekraïne al lang aankondigt.

"Rusland voert de laatste tijd bijna elke dag van dit soort aanvallen uit. Enerzijds om militaire doelwitten van Oekraïne uit te schakelen, maar allicht ook om de Oekraïense luchtafweer uit te putten in de aanloop naar het langverwachte Oekraïense tegenoffensief", zegt Trio. "Rusland wil het land overspoelen met relatief goedkope kamikazedrones zodat Oekraïne zijn dure luchtafweerraketten moet inzetten."

De Oekraïense luchtverdediging onderschept een drone in de lucht bij de derde Russische luchtaanval op de hoofdstad.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen