CD&V wil ziektepensioen vastbenoemde ambtenaren afschaffen: "Huidige regels schrijven jaarlijks duizenden ambtenaren af"

CD&V heeft een voorstel ingediend om het ziektepensioen voor vastbenoemde ambtenaren af te schaffen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De partij wil het hervormen naar het systeem van de sociale zekerheid. "Momenteel worden te veel mensen, met waardevolle ervaring, vroegtijdig aan de kant gezet", zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjiri.

Bijna 90.000 statutaire ambtenaren zijn definitief ziek verklaard en ontvangen een pensioen, want zij kunnen niet terugvallen op een gewone ziekte-uitkering. Onder hen zijn ook chronisch zieke werknemers van in de 20 en 30. De beslissing om een statutaire ambtenaar op ziektepensioen te sturen is onomkeerbaar.

Eerder dit jaar tijdens de begrotingscontrole kwam de federale regering al overeen om het ziektepensioen te hervormen, maar volgens Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) gaat het niet vooruit. "Aan de hervorming werken drie ministers, maar er is weinig vooruitgang merkbaar. Toch werd de hervorming in beleidsnota’s opgenomen en in rekening gebracht bij de begrotingscontrole." 

Voor de hervorming zijn minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen), minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) bevoegd. 

Focus op re-integratie

Lanjri komt daarom nu met een voorstel. Ze wil het definitieve ziektepensioen afschaffen, waarna de ambtenaren onder dezelfde regeling vallen als werknemers en contractuele ambtenaren. Zo hebben ze recht op een ziekte- of invaliditeitsuitkering van het RIZIV. 

Er zou ook een periode van gewaarborgd loon komen, zodat de statutair ambtenaar niet onmiddellijk een invaliditeitsuitkering krijgt, maar eerst recht zou hebben op een volwaardig loon. 

Ten slotte wil CD&V ook meer focussen op re-integratie: "Wie werkonbekwaam is om medische redenen, moet uiteraard kunnen genieten van rust", zegt Lanjri. "Maar momenteel worden te veel mensen, die vaak veel waardevolle ervaring opgebouwd hebben, vroegtijdig aan de kant gezet, terwijl zij nog op een aangepaste, werkbare manier een bijdrage kunnen leveren."

Meest gelezen