© atv

Antwerpse drugssmokkelaar die op Most Wanted-lijst stond, riskeert 8 jaar cel voor rol in organisatie rond ‘Dikke Piet’

In de rechtbank van Den Haag in Nederland is acht jaar cel gevorderd tegen de voortvluchtige Tom M. uit Hoevenen. M. wordt gezien als een belangrijke schakel in het netwerk rond de Haagse drugsbaas ‘Dikke Piet’.

Sam Reyntjens

Het proces tegen de groep rond ‘Dikke’ Piet S., een van Nederlands grootste drugscriminelen, startte in maart voor de rechtbank in Den Haag. Afgelopen vrijdag besloot het Openbaar Ministerie (OM) met de strafeis tegen 34 verdachten van drugssmokkel, witwas, dreigen met en toepassen van geweld, afpersing, wapenbezit en het illegaal aanbieden van online gokken. In totaal telt het strafdossier dat de naam Taxus meekreeg liefst 70.000 pagina’s.

LEES OOK. COLUMN. De tentakels van Dikke Piet, de drugshandelaar die jaren uit de greep van de politie kon blijven

Na een tip dat Piet S. met zijn drugshandel “zoveel geld verdiend had dat hij het niet kwijt kon”, was de recherche in Den Haag een onderzoek begonnen. “Daarbij is een criminele organisatie aan het licht is gekomen die zich niet bezighield met één soort drugs. Cocaïne, heroïne, hennep, synthetische drugs en de grondstoffen daarvoor, elke kans op een handeltje werd aangegrepen”, zegt het OM.

“De deelnemers aan het criminele samenwerkingsverband hadden elk eigen specialisaties en deelden die kennis en kunde met anderen, zodat ze van elkaar konden profiteren en elkaar verder konden helpen. Geld werd witgewassen via een constructie van bedrijfjes. Crimineel geld lijkt te zijn omgezet in luxueuze auto’s, dure merkhorloges, zonnebankstudio’s en onroerend goed in Nederland en Spanje.” Een van de manieren om geld wit te wassen was een website voor sportweddenschappen. Onder anderen de Nederlandse ex-internationals Dirk Kuyt en Wesley Sneijder belandden zo in het strafdossier, zij hadden via de website Edobet van de familie S. geld ingezet.

Encrochat gekraakt: “Heb bruin en wat blokken”

Het onderzoek leidde uiteindelijk tot acht bedrijfjes en 27 verdachten die sinds maart voor de rechter staan. “Het netwerk bleek veel groter dan bij aanvang van het onderzoek kon worden vermoed. Ook schermden de verdachten hun criminele activiteiten goed af en waren ze daarin zeer gedisciplineerd”, aldus het OM. “In het onderzoek Taxus zijn daarom veel bijzondere opsporingsmiddelen ingezet. Zo werd vertrouwelijke communicatie opgenomen, zijn verdachten gevolgd en was samenwerking met andere landen onmisbaar. Vooral Spanje speelde een belangrijke rol.”

Spanje was de uitvalsbasis van Tom M., een veertiger uit Hoevenen die tot voor kort op Most Wanted-lijsten van Europol en van de Nederlandse en Spaanse politie stond, en die tot de dichte entourage van ‘eindbaas’ Piet S. werd gerekend. Hij moet in Nederland nog een celstraf van 1.350 dagen uitzitten wegens een eerdere veroordeling voor drugssmokkel. Antwerpenaar M. wordt gezien als de man die in Spanje de drugssmokkel regelde en ook aangesproken werd voor zijn uitstekende contacten in de haven van Antwerpen. Dat was vooral gebleken door het kraken van de berichtendienst Encrochat.

LEES OOK. Drugssmokkelaar uit Hoevenen op Europe’s Most Wanted-lijst: Tom Michielsen regelde coke en heroïne voor ‘eindbaas’ Piet S.

“Ik heb bruin en wat blokken, als je klokken hebt met stalen band wil ik ruilen”, stuurt Tom M. in het voorjaar van 2020 naar Piet S. ‘Bruin’ is wellicht heroïne, blokken staat voor kilo’s cocaïne en klokken zijn peperdure luxehorloges. Volgens de speurders is M. een van de mensen die voor de invoer en het uithalen van partijen drugs uit havens instaan. “Heb iets heel moois over een week met mijn uithaal van Valencia. Hele bak eruit”, laat hij in een bericht weten aan Piet S. Wat later meldt hij Boliviaanse blokken cocaïne met het stempel ‘GVY’ (naar modehuis Givenchy) te hebben liggen in Valencia. Ook in de haven van Antwerpen zou M. uithalingen regelen voor ‘De Dikke’. Zo wordt de Hoevenaar in verband gebracht met een megapartij van bijna zeven ton die in december 2017 onderschept is in Antwerpen.

Foto’s van blokken heroïne die via Encrochat door Tom M. naar Piet S. werden gestuurd.© rr

Voortvluchtig

Tom M. is nog steeds voortvluchtig, maar staat niet meer op publieke opsporingslijsten. In de rechtbank in Den Haag werd vorige week acht jaar cel tegen hem geëist. Eindbaas Piet S. hoorde zestien jaar gevangenis vorderen. Volgende maand komen de advocaten van de verschillende verdachten aan het woord.

LEES OOK. Antwerpenaar op lijst met tien meest gezochte criminelen in Spanje

In België werd M. al veroordeeld voor meerdere feiten, onder meer de diefstal van een container met 2.500 dvd-spelers in 2003. Tussen 2007 en 2013 kwam hij geregeld aan bod in de Vlaamse pers. M. zat toen een straf uit in Dubai waar hij tien jaar gekregen had voor de smokkel van 2,5 ton hasj. “Compleet onschuldig”, beweerde hij. Een van de andere verdachten destijds was Simon S., de achterneef van ‘Dikke’ Piet. Simon S. is ook nu een van de beklaagden in de zaak in de Den Haag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen