Gehavende veeltepelmuis en verwaarloosde kakariki levert Peltse boete op.© Shutterstock

Gehavende veeltepelmuis en verwaarloosde kakariki leveren Peltse boete op

Pelt -

Een 70-jarige Peltse is dinsdag in Hasselt veroordeeld voor het verwaarlozen van ruim honderd dieren. De vijf honden, veeltepelmuizen, 28 hoenders, 45 eenden en een kakariki leefden in smerige omstandigheden in een stinkend huis. Het komt de Peltse op 2.000 euro boete te staan en ze mag vijf jaar lang geen dieren houden.

Geert Houben

Op 23 maart vorig jaar ging de politie samen met een dierenarts-inspecteur langs in de woning op de Kaulillerweg in Pelt. Zowel in de tuin als in het huis vonden ze massa’s rommel, uitwerpselen en hing er een enorme stank. In een kooi lag een dode vogel, maar die was in dergelijke staat van ontbinding dat niet meer kon vastgesteld worden over welke soort het ging. De meeste dieren hadden niet eens voldoende drinkwater en voedsel. De eenden liepen dan weer in een weide vol rommel en een kakariki bleek nog amper pluimen te hebben. 

De veeltepelmuizen zaten op elkaar gepakt in een klein en vuil terrarium (themabeeld).© Shutterstock

Asiel

De beschuldigde verklaarde dat ze een ander dagritme heeft waardoor ze de beesten later voedert. “Ik slaap tot 13.00 uur en blijf dan wakker tot 6.00 uur.” Ook voor de kookaburras zonder water had ze een uitleg. “Die halen water uit de prooidieren die ze eten.” Dat zijn onder meer veeltepelmuizen. De beestjes – elk goed voor 24 tepels leert een telling – zaten op elkaar gepakt in een klein en vuil terrarium. Een van de muizen had een gebroken staart en de ogen waren verdwenen. “Als gevolg van een vechtpartij.”

De vijf honden sukkelden met vlooien en diarree. Na een hercontrole in mei zijn de dieren in beslag genomen en geplaatst in een asiel. De rechter legde de zeventiger 2.000 euro boete op, waarvan 1.600 euro met uitstel. Ook mag ze vijf jaar lang geen dieren meer houden. De proceskosten van bijna 320 euro zijn voor haar rekening.

De kakariki bleek nog amper pluimen te hebben (themabeeld.)© Shutterstock

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer