Club Brugge staat te koop: Bart Verhaeghe en andere aandeelhouders willen club gedeeltelijk of helemaal verkopen

Club Brugge staat nadrukkelijk in de etalage. Bart Verhaeghe en zijn medeaandeelhouders willen de club gedeeltelijk of zelfs helemaal verkopen. Na de mislukte beursgang en de (beperkte) investering van het Amerikaanse Orkila Capital in 2021 is er nu echt een revolutie op til.

Club Brugge is voor 71,89 procent eigendom van Grizzly Sports NV, de vennootschap waarin de aandelen van voorzitter Bart Verhaeghe met CEO Vincent Mannaert, Peter Vanhecke (CEO Casstel Capital) en Jan Boone (CEO Lotus) gebundeld zitten.

Tot voor kort hadden Verhaeghe en co. zelfs bijna álle aandelen in hun bezit. In de zomer van 2021 verkochten ze echter 23,26 procent aan Orkila Capital, een Amerikaans investeringsfonds. Dat deden ze enkele maanden nadat ze hun beursgang op de valreep moesten afblazen vanwege te weinig interesse. Orkila betaalde in juli 2021 30 miljoen euro aan Verhaeghe en co. en ze pompten ook nog eens 20 miljoen euro aan vers kapitaal in blauw-zwart.

© BELGA

Club reageert: “We bekijken alle mogelijke opportuniteiten”

Maar in een prospectus die de club heeft rondgestuurd in het financiële wereldje staat nu te lezen dat Verhaeghe en co. zelfs bereid zijn om de club volledig te verkopen. Ze kijken opnieuw uit naar nieuwe investeerders of een overnemer. En daarvoor hebben ze een paar maanden geleden Raine Group ingeschakeld, een zakenbank die de miljardenverkoop van Chelsea in handen nam en dat momenteel ook voor Manchester United doet. Het rekent op het enorme internationale netwerk van Raine om een aantrekkelijke buitenlandse partij te vinden. En dat kan ook een holding zijn die verschillende voetbalclubs bezit, zoals de City Football Group.

“De voetbalwereld is snel in verandering”, lichtte Club het nieuws – gelanceerd door Sporza – toe in een kort persbericht. “Bij Club bereiden we ons al jaren voor op de toekomst en bekijken we alle mogelijke opportuniteiten die ons Belgisch marktleiderschap duurzaam kunnen versterken en de toekomst van de club verzekeren. De veranderingen in de Europese competities en de voorbereiding van de bouw van ons nieuw stadion versterken die ambitie.”

Door de vertraging in dat stadiondossier lopen de kosten namelijk almaar op. Extra geld is zeer welkom. Tegenwoordig wordt er vooral vanuit de Verenigde Staten massaal in Europese sportclubs geïnvesteerd, dus Amerikaanse pistes zullen ongetwijfeld opduiken. Maar ook andere markten worden verkend.

Zo gaat het persbericht verder: “Er is een algemeen bekende grote interesse in Europese football assets met betrekking tot clubs, competities en mediarechten, en Club is daarin een interessante partij. Het getuigt van goed bestuur om je voor te bereiden op de toekomst en dat is exact wat we nu aan het doen zijn. Samen met Raine Group bekijken we strategisch wat de beste opportuniteiten in de markt zijn. Voorlopig is er nog niets concreet.”

Voor Verhaeghe is het een kans om na twaalf mooie jaren te cashen, al sluiten ze in Brugge niet uit dat de eigenaar/voorzitter verbonden blijft aan de club. Dat moet de toekomst uitwijzen.

© Kris Van Exel

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer