Mysterie van Oosterzele opgelost: vreemde substantie komt van een vliegtuig

De mysterieuze stof die vorig weekend op enkele huizen en auto's was gevallen in Oosterzele, komt van een vliegtuig. Wat de stof precies is, wordt nog onderzocht. Maar er is zeker geen onmiddellijk gevaar voor de bewoners, verzekert de burgemeester.

Bewoners van de straat Lange Munte in Oosterzele wachten nog op de resultaten van het lab dat onderzoekt wat nu precies de vreemde substantie is die zaterdagochtend op hun huizen en auto's lag. Ook op een veld lag een laagje van die kleurloze vettige substantie.

Volgens de brandweer en de politie kon het niet anders dan dat de stof letterlijk uit de lucht was gevallen, uit een vliegtuig. Eerste opzoekingen konden dat niet meteen aantonen, maar de burgemeester heeft nu uit goede bron vernomen dat een militair vliegtuig aan de basis ligt van het mysterie.

Militair vliegtuig

"Ik heb begrepen dat het van een militair vliegtuig zou zijn dat is overgevlogen", legt burgemeester Johan Van Durme (CD&V) uit. "Het vliegtuig en de vlucht zijn gekend." Oosterzele krijgt veel vliegtuigen over het grondgebied, legt de burgemeester uit. En er was in het weekend een opendeurdag met demonstraties op het militaire vliegveld van Melsbroek, vandaar dat in die richting werd gekeken voor de bron van de stof.Ā 

Onderzoek nog bezig

Welke stof het vliegtuig dan over zo'n 100 meter is verloren, dat wordt nog onderzocht. "Het is iets organisch, maar of het olie is, dan wel kerosine of nog iets anders, dat weten we nog niet." De burgemeester stelt de bewoners in elk geval gerust, er zijn geen speciale veiligheidsmaatregelen nodig.Ā 

Meest gelezen