Moet ik de energiepremies van vorig jaar aangeven aan de belastingen?

De energiepremie van 2022: we waren er allemaal blij mee. Maar is die premie een inkomen en moet ik dat inkomen invullen op mijn belastingaangifte? Radio2 zoekt het uit.

Wie "te veel" verdient, zal via zijn belastingafrekening automatisch belast worden op de premie. De fiscus weet namelijk via je energieleverancier of je een premie kreeg of niet én weet ook of je inkomen boven bepaalde inkomensgrenzen ligt. Zelf moet je niets op je aangifte invullen, dat doet de fiscus.

Voor een alleenstaande ligt de inkomensgrens op 62.000 euro netto belastbaar inkomen per jaar.  Het gaat dus niet alleen om je loon, maar huurinkomsten tellen bijvoorbeeld ook mee.  Voor een koppel - wettelijk samenwonend of gehuwd - is de inkomensgrens 125.000 euro. Per persoon ten laste, komt er nog 3.700 euro bij. In co-ouderschap halveert dat bedrag tot 1.850 euro. Maar zit je boven die grenzen, dan staat de te belasten premie in je aangifte.

Hoge inkomens betalen flink stuk energiepremie terug

De energiepremies van 2022 worden bij hogere inkomens belast volgens deze formule: de ontvangen energiepremie maal de gemiddelde aanslagvoet, maal 1,5.
De gemiddelde aanslagvoet ligt voor hogere inkomens doorgaans tussen 35 en 40 procent, wat betekent dat ze 50 tot 60 procent van de gekregen energiepremie via de inkomensbelasting terugbetalen.   

Stookoliepremie blijft onbelast

In 2022 werden behalve het basispakket energie nog andere premies toegekend. Op die premies is geen belasting verschuldigd. Dat is zo voor onder meer de verwarmingspremie van 100 euro en de stookoliepremie van 300 euro.

Meest gelezen