De wolf werd al op verschillende plekken gespot in West-Vlaanderen

Wolf bijna in Oost-Vlaanderen?

De wolf die vorige week gespot werd in West-Vlaanderen bevindt zich op het grensgebied met Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit verschillende meldingen bij vzw Welkom Wolf. Kenners vermoeden dat de wolf momenteel in de omgeving van Aalter zit. 

"De wolf zit in het grensgebied tussen West- en Oost-Vlaanderen", weet Jan Loos van vzw Welkom Wolf. Hij maakt dat op uit de meldingen. "Dat was eerst Poperinge, nu Beernem, Ruiselede, Aalter en het Meetjesland. Hij hield een vaste koers aan en ging richting Oost-Vlaanderen. We weten natuurlijk niet exact op welk moment hij waar zit." 

Waar gaat de wolf naartoe?

Wolven hebben veel ruimte nodig. 20.000 hectare met rustplekken waar amper iemand komt, dat heeft de wolf nodig, legt Jan loos uit. "Die gebieden zijn hier niet." De wolf komt mogelijk al van diep in Frankrijk. "Het is mogelijk dat hij hier wat blijft hangen om op krachten te komen. Zich hier settelen, dat zien we niet gebeuren. Wellicht zal de wolf doortrekken op zoek naar een groot leefgebied in Europa." 

De wolf liep tot nu toe van de westhoek richting het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen. "Maar hij kan op de Westerschelde botsen en afbuigen naar de provincies Antwerpen of Vlaams-Brabant, hij kan richting Limburg gaan, maar daar zit al een roedel dus daar is hij niet welkom. Het is niet te voorspellen, hij kan ook naar Nederland of terug naar Frankrijk." 

Hoe je beschermen tegen de wolf?

Jan Loos heeft tips voor wie dieren heeft. "Je kan best de hele nacht tot 's morgens rond 8 uur, je dieren ophokken. En schrikdraad aanbrengen op je omheining kan de wolf de toegang ontzeggen. In Oost-Vlaanderen zijn geen subsidies voor schrikdraad omdat het normaal gezien geen wolvengebied is."

Wie de wolf ziet, wordt aangeraden om een foto te nemen en de locatie te melden aan Welkom Wolf. "Een wolf valt geen mensen aan. Hij zal ook niet wegrennen, maar wel afstand nemen en gewoon weggaan."

Meest gelezen