Piet Buyse stopt als burgemeester van Dendermonde

Piet Buyse (CD&V) stopt begin 2024 als burgemeester van Dendermonde. Dat laat zijn partij weten via een persbericht. Buyse draagt zijn mandaat op 1 januari over aan zijn partijgenote en eerste schepen Leen Dierick. Piet Buyse zal ook niet meer deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Buyse is al 17 jaar burgemeester van de Oost-Vlaamse stad met zowat 45.000 inwoners. Dierick zal als schepen worden opgevolgd door Nele Cleemput en Dieter Mannaert in een verjongingsoperatie die de partij omschrijft als een "vernieuwingstraject". Buyse beslist om te stoppen voor zijn mandaat officieel afloopt. Hij kiest voor het pensioen en wil meer tijd doorbrengen met zijn familie. 

Buyse is afkomstig uit Dendermonde en trad voor het eerst in de lokale politiek bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. De toenmalige CVP raakte na een oppositiekuur van zes jaar opnieuw in de meerderheid. Hij werd bevoegd schepen voor openbare werken en mobiliteit.

In 2006 won hij in een kartel met N-VA om vanaf 2007 onafgebroken burgemeester te worden van de Denderstad. Lokaal CD&V-voorzitter Hendrik Verwaeren bedankt Buyse voor zijn politieke carrière en de rol die hij heeft gespeeld "als rots in de branding voor heel wat van onze inwoners".

De 45-jarige Dierick is geboren in deelgemeente Grembergen en zetelt sinds 2001 in de gemeenteraad. Ze is de dochter van oud-burgemeester Maurits Dierick. Nele Cleemput treedt in functie als schepen vanaf juni 2023 en Dieter Mannaert in januari van 2024.

Meest gelezen