LIVE – NBB pleit voor een eerlijke spaarrente, vdk niet langer hoofdsponsor van AA Gent, Nvidia was even meer dan 1 biljoen dollar waard

21.07 – Ring van Amazon moet boete van 5,8 miljoen dollar betalen

De Amerikaanse regulator FTC (Federal Trade Commission) heeft Ring, een dochteronderneming van de e-commercegigant Amazon gespecialiseerd in deurbellen, een boete opgelegd van 5,8 miljoen dollar omdat het bedrijf de privacyregels heeft geschonden.

  • Volgens de FTC heeft Ring informatie over de klanten verzameld. Het bedrijf zou daarbij derden toegang hebben geven tot video’s van de gebruikers.
  • “Ring-werknemers en degenen die voor een derde partij in Oekraïne werkten, konden toegang krijgen tot de video’s van elke klant en deze downloaden, zonder technische of procedurele beperkingen”, aldus de FTC.

18.11 – Minder dan 1 op 100 Afrikanen in top 10% hoogste inkomens wereldwijd

Een interessante grafiek van Branko Milanović, een Servisch-Amerikaans econoom, vooral bekend om zijn werk over inkomensverdeling en ongelijkheid.

  • Minder dan 1 Afrikaan op 100 zit in de top 10% van ’s werelds hoogste inkomens. De rijkste populatie qua inkomen zit voor net geen 50 procent in de WENAO-regio of West-Europa/Noord-Amerika & Oceanië. Azië (4,1%), Latijns Amerika (5,8%) en Oost-Europa (5,9%) hebben nog een lange weg te gaan.

? Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, Vlaanderens best gelezen nieuwsbrief. Schrijf u hier in

17.51 – Bel20 sluit opnieuw stevig in de min

Het gaat niet goed met de Europese beurzen. Voor de derde dag op rij deze week sluiten ze de handelsdag in de min af. De Eurostoxx50 verloor 1,85 procent en de Bel20 1,3 procent.

  • UCB was vandaag de sterkhoudere van de Belgische sterindex en won 2,75 procent.
  • Ageas was dan weer de hekkensluiter. De verzekeraar dook 6,75 procent lageer, maar noteerde wel ex-dividend vandaag.
  • Tegenvallende verkopen van Bud in de VS wegen nog steeds op de koers van AB InBev. De biergigant dook 2,65 procent lager.

17.35 – Polen wil Russische invloed op binnenlandse politiek onderzoeken

De Poolse president Andrzej Duda wil snel een wet ondertekenen, die bedoeld is om Russische invloed in de Poolse politiek te onderzoeken.

  • Een speciaal daarvoor op te richten commissie zou de bevoegdheid krijgen om mensen voor een decennium uit openbare functies te verbannen.
  • De oppositie waarschuwt dat de commissie erop gericht is politieke rivalen lastig te vallen, vooral voormalig premier Donald Tusk. 

17.27 – Vicevoorzitter ECB waarschuwt voor schokken op de financiële markten

Luis de Guindos – Peter Boer/Bloomberg via Getty Images

De ECB heeft vandaag haar Financial Stability Review voorgesteld. Naar aanleiding van dat rapport waarschuwde de vicevoorzitter Luis de Guindos in een gesprek met de Amerikaanse nieuwssite CNBC voor meer turbulente op de markten bij verdere schokken in de wereldeconomie.

  • “Een correctie op de markten is niet uitgesloten. De reden daarvoor is dat de waarderingen hoog zijn, dus als er slecht nieuws is over de macro-economische vooruitzichten, kan dat aanleiding geven tot een correctie van de markten”, klonk het.
  • In het rapport van de ECB lezen we dat de stabiliteitsvooruitzichten van de eurozone fragiel blijven in de nasleep van de recente onrust in de banksector.

16.39 – Aantal vacatures in VS stijgt

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in april gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

  • In april bedroeg het aantal openstaande vacatures 10,1 miljoen, tegen 9,75 miljoen in maart.
  • Een jaar geleden, in april 2022, waren er 11,8 miljoen onvervulde vacatures.

15.37 – Wall Street start handelsdag in het rood

Na het luiden van de openingsbel noteert de Dow Jones 0,6 procent in de min. De Nasdaq laat 0,3 procent liggen en de S&P500 duikt 0,45 procent naar beneden.

15.09 – Vicegouverneur NBB: “Spaarders hebben recht op een eerlijke vergoeding”

Tijdens een toelichting van het Financial Stability Report van de Nationale Bank van België (NBB) zei vicegouverneur Steven Vanackere dat de spaarders recht hebben op een eerlijke rente. Hij voegde er wel aan toe dat niet alle spelers in één klap de spaartarieven kunnen optrekken.

  • Volgens hem bestaat er geen ‘one size fits all’-oplossing voor de bankensector. “Maar als we vaststellen dat de banken zich stabiel kunnen financieren, is dat ook omdat spaarders erop vertrouwen dat ze op een faire manier worden vergoed”, aldus Vanackere. “Zo niet zouden die spaarders hun rendement wel eens elders kunnen gaan zoeken, wat niet zonder gevolgen is voor de financiële stabiliteit van de banken.”

? Kom er hier alles over te weten.

14.18 – 350 AI-experts ondertekenen boodschap van 22 woorden

Ten minste 350 AI-experts hebben een verklaring van 22 woorden ondertekend waarin ze waarschuwen voor de existentiële risico’s van deze technologie. Ondersteund door figuren zoals Sam Altman, wiens bedrijf ChatGPT heeft ontwikkeld, luidt de verklaring:

  • “Het beperken van het risico op vernietiging door AI zou wereldwijd een prioriteit moeten zijn, naast andere maatschappijbrede risico’s zoals pandemieën en nucleaire oorlog.”

13.34 – Nederland hervormt zijn pensioenstelsel

Nederland heeft zijn pensioenstelsel grondig herzien. In de toekomst zal een systeem van “vaste bijdrage-pensioen” gelden, waarbij de uitkeringen afhankelijk zijn van de bijdragen van werknemers en de prestaties van hun investeringen. Dat vervangt het huidige “vaste uitkering”-systeem dat voorspelbare betalingen garandeert.

  • Onze noorderburen willen zo de uitdagende demografische situatie van het land aanpakken, met een vergrijzende bevolking en een laag geboortecijfer – problemen die de meeste welvarende landen ondervinden.
  • Het nieuwe plan maakt gepensioneerden meer afhankelijk van de financiële markten, maar critici vinden dat het huidige systeem een zware last legt op een krimpende groep jongeren die betalen voor de pensioenen van oudere generaties.

12.56 – Hoeveel is Club Brugge waard?

Hoeveel zullen Verhaeghe en co kunnen cashen bij een verkoop van Club Brugge? Volgen insiders in de voetbalwereld hangt een prijskaartje van 150 miljoen euro aan de overname van het meerderheidsbelang: een injectie van 50 miljoen euro om de schulden af te lossen en 100 miljoen euro om het belang van Grizzly Sports over te nemen.

  • Club Brugge wordt dan op circa 209 miljoen euro gewaardeerd.
  • Verhaeghe en co zouden bij een verkoop circa 100 miljoen euro cashen.
  • Blauw-zwart zou dan schuldenvrij zijn.

? Meer weten? Lees er hier alles over!

12.47 – Bedrijf achter tether gaat op duurzame manier bitcoin minen in Uruguay

Tether, de cryptogigant achter de gelijknamige stablecoin (USDT), start een project op in Uruguay om op een duurzame manier bitcoin (BTC) te minen. Het bedrijf wil op die manier zijn inkomsten diversifiëren om zo zijn stablecoin te ondersteunen.

  • Het cryptobedrijf is van plan zijn middelen te investeren in de productie van hernieuwbare energie. “Door de mogelijkheden van Uruguay op het gebied van hernieuwbare energie te benutten, wijst Tether de weg naar het duurzaam en verantwoord minen van bitcoin”, aldus Paolo Ardoino, CTO van Tether.

12.29 – Vdk is na 35 jaar niet langer hoofdsponsor van voetbalclub AA Gent

Vdk bank stopt na het huidige voetbalseizoen als hoofdsponsor van eersteklasser AA Gent. Daarmee komt er een einde aan 35 jaren van onafgebroken samenwerking tussen de hoofdsponsor en de voetbalclub.

  • Leen Van den Neste, CEO van vdk bank, zal wel nog enige tijd in de Raad van Bestuur van de club zetelen. “Vdk bank werd hoofdsponsor van AA Gent toen de club het moeilijk had. Vandaag staat er een stevige voetbalclub die klaar is voor de toekomst. Voor vdk bank is dan ook het moment aangebroken om nieuwe prioriteiten te leggen”, klinkt het.
  • De bank zal waarschijnlijk nog kleinere initiatieven van de voetbalclub, zoals de KAA Gent Foundation, blijven sponsoren om het sociale weefsel in en rond Gent te blijven steunen. 
AA Gent – (Photo by Isosport/MB Media/Getty Images)

11.57 – Bel20 kleurt rood

Na zo’n drie uur handelen, kleuren zowel de Eurostoxx50 (-0,4 procent) als de Bel20 (-0,45 procent) rood.

  • Tegenvallende verkopen van Bud in de VS wegen nog steeds op de koers van AB InBev. Het aandeel van de brouwer noteert, na de pandoering die het gisteren kreeg, opnieuw 2,45 procent lager. Daarmee noteert de biergigant net boven de grens van 50 euro.
  • Ageas moet 3,9 procent prijsgeven, maar de verzekeraar noteert ex-dividend.
  • UCB is met een winst van 1,45 procent momenteel de sterkhouder van de Bel20.

11.29 – Iets meer Duitse werklozen

Het aantal werklozen in Duitsland is in mei opnieuw gestegen, maar wel iets minder dan verwacht. Dat meldt het Federale Arbeidsbureau.

  • In mei liep het voor seizoensinvloeden aangepaste aantal werklozen met 9.000 op. De verwachting van economen lag op een toename met 12.000 werklozen. In april was er ook een toename van 23.000.
  • Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage bleef afgelopen maand, net als in april, op 5,6 procent. De verwachting was ook een stabiel percentage.
  • In totaal zaten er in mei 2,544 miljoen Duitsers zonder baan. In april waren dit er 2,586 miljoen.

09.42 – Elizabeth Holmes, voormalig Theranos CEO, meldt zich in de gevangenis

Elizabeth Holmes, ooit vergeleken met Steve Jobs, meldt zich in de vrouwengevangenis van Texas.

  • Theranos werd ooit gezien als een veelbelovend medisch bedrijf. De firma beweerde een revolutionaire soort van bloedtests te hebben gemaakt. Het bedrijf haalde 700 miljoen aan kapitaal op.
  • Later bleek echter dat heel wat gelogen was. In 2018 werd het bedrijf door de Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd voor Fraude. Holmes kreeg een gevangenisstraf van 11 jaar.

09.17 – Wat is Elon Musk in China gaan doen?

Voor het eerst in 3 jaar bezoekt Elon Musk China.

  • De baas van Tesla is aan zijn tweede dag ter plaatse begonnen, waar hij de ministers van Handel en Industrie zal ontmoeten, samen met verschillende verantwoordelijken van Tesla China.
  • De dag ervoor had de miljardair de minister van Buitenlandse Zaken, Qin Gang, ontmoet, evenals de president van CATL, Zeng Yuqun, een Chinese gigant op het gebied van elektrische batterijen en een belangrijke leverancier van Tesla.
  • Later deze week zou Elon Musk de gigafabriek in Shanghai moeten bezoeken.

09.01 – Doeltreffende offline digital euro zal nog jaren duren

Uit een experimentele test van de Europese Centrale Bank (ECB) omtrent de digitale euro, waar zowel online als offline mogelijkheden werden bekeken, bleek dat de offline versie nog jaren zal duren.

  • “Er blijven vragen of de bestaande technologie in staat is om op korte tot middellange termijn (vijf tot zeven jaar) een productieklare en veilige offline-oplossing kan leveren die voldoet aan de eisen van het Eurosysteem”, schrijft het rapport.
  • De studie benadrukt dat het doel van de testen was om bij te leren, en dat het geen basis was voor toekomstige betalingsmogelijkheden.

08.21 – Amper terug vluchten tussen China en VS

Uit een rapport van Japans investeringsbedrijf Nomura blijkt dat slechts 5,6 procent van het pre-COVID vliegverkeer tussen China en de Verenigde Staten hersteld is.

  • Volgens de hoofdeconoom van de afdeling China spelen geopolitieke factoren een rol. Enkel het luchtverkeer tussen China en India is in nog mindere mate hersteld.
  • Er zijn al meer vluchten naar Egypte dan er voor COVID waren. De vluchten tussen China en Saoedi-Arabië of Italië staan bijna terug op 100 procent.

07.02 – De marktkapitalisatie van chipreus Nvidia rondde dinsdag even de kaap van 1 biljoen dollar

Tijdens de beurshandel op dinsdag vergezelde Nvidia voor het eerst in zijn geschiedenis het exclusieve clubje van bedrijven die meer dan 1 biljoen waard zijn. Nadat de markten sloten, gleed het bedrijf daar terug net onder.

  • De aandelen van Nvidia zijn op moment van schrijven 401,11 dollar waard. De koers is de voorbije acht maanden verdrievoudigd.
  • Dat komt voornamelijk door de enorme hype rond AI sinds eind november vorig jaar. Elk AI-bedrijf wil chips van Nvidia gebruiken. Door de enorme vraag ziet het bedrijf zich genoodzaakt de productie op te schalen.
Meer