Direct naar artikelinhoud
Mensenkennis49 min

▶ Psychiater: ‘Getraumatiseerde ouders kunnen niet anders dan getraumatiseerde kinderen produceren’

Fleur van Groningen is auteur van ‘Leven zonder filter’ en presentator van de podcastreeks ‘Mensenkennis’.Beeld Marco Mertens / De Morgen

Wie ben ik, wie is de ander en hoe verhouden wij ons tot elkaar? In de nieuwe podcastserie Mensenkennis neemt bestsellerauteur Fleur van Groningen wekelijks een deugddoende duik in de menselijke psyche. Deze week: trauma.

Mensenkennis, aflevering 3: Trauma

Video wordt geladen...

Hoe ontstaat trauma, hoe herken je het en hoe kan je ervan herstellen? In deze aflevering praat bestsellerauteur Fleur van Groningen met voormalig psychiater en auteur Bram Bakker, voor wie ‘oud zeer’ – de dingen die je als kind echt nodig had maar niet kreeg – wellicht het kwalijkste gif is.

Als getuige is Sofie Verstraete te gast. Zij is auteur en stafmedewerker Mentaal Welbevinden bij het Vlaams Instituut Gezond Leven, en ze is herstellende van complex trauma uit haar kindertijd. Onverbloemd vertelt ze over haar parcours: van medicatie, een opname in de psychiatrie en een schemerige diagnose, tot paniekaanvallen, lichaamswerk en het innerlijke kind.

De boodschap mag duidelijk zijn: we mogen trauma niet blijven negeren, niet als mens en niet als maatschappij.

Mensenkennis is een podcastserie over de menselijke psyche, een samenwerking tussen Fleur van Groningen, Hoorstroom en De Morgen, gebaseerd op haar boek Voelen zonder filter.

Presentatie, redactie, eindredactie en muziek: Fleur van Groningen
Productie en montage: Laurens Bervoets & Hoorstroom

Wilt u reageren? Mail dan naar podcasts@demorgen.be.

Meer info over de gasten vindt u op brambakker.com en instagram.com/krabbel.kracht.
Meer over de gastvrouw op fleurvangroningen.be.

Video wordt geladen...