"Manhattanhenge", 30 mei 2023. De zon stond bij zonsondergang perfect afgelijnd met de oost-westgerichte straten van Manhattan.
AFP or licensors

Duizenden mensen (en hun smartphones) bewonderen "Manhattanhenge" in New York

De zon die tijdens zonsondergang perfect afgelijnd is met de rechte straten van Manhattan, New York. Het levert mooie én Instagramwaardige beelden op. De "Manhattanhenge" lokt elk jaar duizenden inwoners en toeristen naar de straten, en dat was gisteren niet anders.

De "Manhattanhenge" of de Manhattanzonnewende is een fenomeen dat vier keer per jaar duizenden inwoners en toeristen weet te verleiden. De zon is op die momenten perfect uitgelijnd met de kaarsrechte straten (streets) van Manhattan die van oost naar west lopen. En dat levert fraaie plaatjes op.

2023 Getty Images

Het gaat telkens om de zonsondergang en de zonsopgang in de periode van de zomerzonnewende (juni) en winterzonnewende (december). Met de zomerzonnewende wordt de langste dag van het jaar bedoeld (meestal 21 juni), met de winterzonnewende de kortste dag (meestal 21 december). Voor zonsopgang doet het fenomeen zich voor rond 5 december en 8 januari, een drietal weken voor en na de kortste dag, voor de zonsondergang rond 28 mei en 13 juli, drie weken voor en na de langste dag.

De naam "Manhattanhenge" is niet toevallig afgeleid van Stonehenge, in het Verenigd Koninkrijk waar het beroemde en mysterieuze megalitische monument staat. Tijdens de beide zonnewendes is de zonsondergang en zonsopgang ook daar perfect afgelijnd met de stenen cirkels die daar opgesteld staan.

Spektakel

De zonsondergang van gisteren, dinsdag 30 mei, was het moment voor de "Manhattanhenge". En dat lokte traditioneel veel New Yorkers en toeristen in de straten om het fenomeen te bewonderen. Zij het met eigen ogen, zij het met hun smartphone. De beste, maar ook drukste, plaatsen om het spektakel te bekijken zijn 14th, 23rd, 34th, 42nd en 57th Street. 

Bewonder "Manhattanhenge" en zijn bewonderaars:

Meest gelezen