Academie Jean-Marc Guillou, tien jaar later: wat is er geworden van “het goud van Lierse”?

Tien jaar geleden ging Lierse onder impuls van Maged Samy de hemel bestormen. De Egyptische eigenaar droomde luidop van Champions League-voetbal op het Lisp en rekende daarvoor onder andere op de academies van Jean-Marc Guillou. Samy financierde er maar liefst drie: een in Egypte, een in Ghana en een in Tongerlo. In de Belgische academie liep “het goud van Lierse” rond. Maar dat bleek achteraf een kleine overschatting.

Koen Frans

“Lierse heeft een prachtige toekomst. Dat stelden we vast bij het oefenduel tussen de 16-jarigen van de Academie in Tongerlo en de reserven van Antwerpen.” Dat schreef Gazet van Antwerpen in het voorjaar van 2013. Jan Ceulemans was die dag ook van de partij. De drievoudige Gouden Schoen, die zelf leerde voetballen bij de jeugd van Lierse, meende dat de talenten van Jean-Marc Guillou een sensatie gingen worden in België. “Deze jongens vinden steeds de voetballende oplossing. Het lijkt Barcelona wel”, sprak de Caje lovende woorden. Guillou, een voormalig Frans international die eerder als sportief directeur bij SK Beveren had gewerkt, voorspelde voor sommige jongens een even grote toekomst als Yaya Touré of Gervinho. “En het zijn allemaal Belgen, dus de Belgische nationale ploeg gaat over enkele jaren meeprofiteren van dit project”, voegde Guillou er nog aan toe.

Dat is nooit gebeurd. Maar de academie van Jean-Marc Guillou heeft uiteindelijk wel verschillende spelers voortgebracht die het hebben gemaakt in het profvoetbal. Jason Denayer is ongetwijfeld de grootste naam. Hij schopte het als enige tot de nationale ploeg van België. Drie andere bekende namen zijn Théo Bongonda, Francis Amuzu en Ilias Chair. Maar dat viertal heeft uiteindelijk nooit voor het eerste elftal van Lierse gespeeld. Denayer vertrok als tiener naar Manchester City, Bongonda naar Zulte Waregem, Amuzu naar Anderlecht en Chair naar Queens Park Rangers. Bongonda speelt intussen bij de Spaanse eersteklasser Cádiz en is A-international voor de Democratische Republiek Congo, Chair voetbalt nog steeds in Engeland en nam met Marokko deel aan het WK in Qatar.

Jason Denayer is ongetwijfeld de grootste naam. Hij schopte het als enige tot de nationale ploeg van België.© BELGAIMAGE

Uithangbord Benson

Ook van de generatie uit het artikel van tien jaar geleden hebben er een aantal jongens het tot in het profvoetbal geschopt. Benson Manuel is veruit de bekendste. De Waaslander werd zes jaar geleden door Lierse voor meer dan een miljoen euro verkocht aan KRC Genk. Twee jaar later plukte Antwerp hem in Limburg weg voor maar liefst drie miljoen euro. Vorige zomer deed Burnley daar nog eens een miljoentje bovenop. Benson scoorde het voorbije seizoen twaalf keer voor de ploeg van Vincent Kompany in de Championship en maakt volgend jaar zijn opwachting in de Premier League.

Benson is lang niet de enige profvoetballer op de foto. Sabir Bougrine speelde dit seizoen de halve finale van de Afrikaanse Champions League met Espérance de Tunis. Anas Tahiri speelde al meer dan 100 wedstrijden in de Eredivisie en was dit seizoen een onbetwiste titularis bij Heerenveen. Ahmed El Messaoudi is eenmalig Marokkaans international, speelde drie seizoenen voor KV Mechelen en was dit seizoen een basispion bij FC Emmen in de Nederlandse eerste klasse. Joeri Poelmans is na omwegen bij Helmond Sport en het Roemeense Petrolul twee jaar geleden teruggekeerd naar Lierse en speelde dit seizoen elke minuut in de Promotion Play-offs.

Zes van de vijftien spelers uit het artikel van tien jaar geleden hebben het gemaakt als profvoetballer. Want ook Faysel Kasmi is nog steeds profvoetballer. Hij speelde voor Lierse, Standard en Beerschot Wilrijk en was tussendoor ook actief in Cyprus, Ierland, Bulgarije, Macedonië en Oman. Tijdens de winterstop van dit seizoen keerde hij terug naar België, meer bepaald naar Dessel Sport in de hoogste amateurafdeling. Kasmi scoorde er 7 keer in 16 wedstrijden en verlengde zijn contract bij Dessel met één jaar. Iliess Bruylandts, Dylhan Necipoglu en Ibrahim El Ansri voetballen ook nog steeds, weliswaar niet meer als prof. Bruylandts speelt bij Stockay (2e amateur), Necipoglu bij Jette (2e amateur) en El Ansri bij ASV Geel (3e amateur). Laatstgenoemde wordt volgend seizoen bij Dessel Sport overigens herenigd met zijn maatje Kasmi. Doelmannen Jeffrey Pauwels en Fré Van Aerschot zijn ook al jaren gevestigde waarden in het nationale amateurvoetbal. Zij stonden afgelopen seizoen onder de lat bij respectievelijk Lille United (2e amateur) en Heist (1e nationale).

Bekende rapper

Ook Charles Kwateng draaide even mee in het profcircuit. Hij was de voorbije jaren actief op het tweede en derde niveau in Griekenland en voetbalt intussen bij een vierdeklasser in Italië. Mouad Tauil en Yusuf Kucun zijn gestopt met voetballen. Ook Josias Roulez voetbalt niet meer. In 2015 scoorde hij als 18-jarige nog een wereldgoal voor Lierse in tweede klasse tegen Cercle Brugge. Na kortstondige avonturen bij La Louvière en Walhain gooide hij het over een andere boeg. Onder zijn artiestennaam Gotti Maras staat hij gekend als een opkomend talent in de Brusselse rapscène. De nummers van Roulez/Maras werden al miljoenen keer beluisterd op Spotify. Zijn YouTube-kanaal telt intussen meer dan honderdduizend abonnees.

Het imperium van Guillou

De coach op de foto is Olivier Guillou, de neef van Jean-Marc. Olivier nam twee jaar later, in 2015, nog kortstondig het roer over bij de eerste ploeg van Lierse. Maar hij kon de degradatie van Lierse niet afwenden en trok nadien naar de Algerijnse academie van zijn nonkel. Later dat jaar overleed hij op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. En Jean-Marc Guillou zelf? Die lijkt van de aardbol verdwenen. De inmiddels 77-jarige Fransman heeft de voorbije jaren liefst zeven van zijn elf academies laten sluiten. Hij heeft er momenteel nog vier: twee in Vietnam, eentje in Mali en eentje in Ivoorkust.

© BELGA

Maar het werk van Guillou blijft vruchten afwerpen. Liefst zes profspelers in onze eerste klasse hebben een verleden bij een van de JMG-academies. Amuzu hadden we al vernoemd. Ook Sofian Kiyine, de brokkenpiloot van OH Leuven, werd grootgebracht op de academie in Tongerlo. Nene Dorgeles van Westerlo speelde zeven jaar bij de JMG-academie in de Malinese hoofdstad Bamako. Ook Habib Keita van KV Kortrijk leerde daar voetballen. Adem Zorgane (Charleroi) en Abdelkadar Kadri (KV Kortrijk) passeerden op de Algerijnse academie van Guillou. Ook in de Bundesliga, de Ligue 1 en de Premier League zijn spelers actief die ooit in een van de academies van Guillou hebben leren voetballen. Maar de mysterieuze Fransman heeft uiteindelijk wel nooit de droom van Maged Samy kunnen waarmaken. Champions League-voetbal op het Lisp… Het zal niet voor morgen zijn. Helaas.

Boven: Josias Roulez, Mouad Tauil, Sabir Bougrine, Charles Kwateng, Anas Tahiri, Iliess Bruylandts, Benson Manuel, Ibrahim El Ansri, Ahmed Messaoudi, Olivier Guillou (coach). Onder: Jeffrey Pauwels, Joeri Poelmans, Faysel Kasmi, Yusuf Kucun, Fré Van Aerschot, Dylhan Necipoglu. (Profvoetballers in het vet)

MEER OVER Lierse K.