brand

Brand Hoge Venen is onder controle: ‘We moeten niet alarmistisch zijn’

De brand die maandag uitbrak in de Hoge Venen, is nog niet geblust. Woensdagochtend vond een inspectie vanuit de lucht plaats om te bepalen of meer gespecialiseerde internationale hulp nodig is, maar die blijft op dit moment stand-by. De situatie lijkt onder controle.

Doreen Hendrikx

‘Het provinciale rampenplan blijft van kracht, maar dat betekent niet dat we alarmistisch moeten zijn’, zei de gouverneur van Luik, Hervé Jamar. ‘Het is een provisionele maatregel.’ Dinsdagavond kondigde hij samen met Claudia Niessen (Ecolo), de burgemeester van Eupen, het provinciale rampenplan af. Daardoor konden de hulpdiensten makkelijker een beroep doen op buitenlandse hulp om de brand onder controle te krijgen. Maar na een inspectie vanuit de lucht is woensdagochtend besloten om geen extra gespecialiseerde luchtsteun uit Nederland of Duitsland in te roepen. Beide landen houden wel een blushelikopter stand-by. Voorlopig lijkt de situatie onder controle, maar ze blijven voorzichtig.

Duitse en Belgische brandweerlui blussen al sinds maandagavond, maar ze ondervinden meer moeilijkheden dan initieel gedacht. In de loop van dinsdagmiddag leek het vuur onder controle, maar toen wisselde de wind van richting en flakkerde het vuur opnieuw op. Dinsdagavond ging de wind wel liggen, waardoor ze erin slaagden om de brandhaard in te perken. Op dit moment is er geen grote brandhaard meer, maar verschillende kleine haarden.

Onvoldoende middelen

De hulpdiensten hebben onvoldoende materieel om het vuur te doven. Er is maar één blushelikopter ter beschikking en het is lastig voor brandweerwagens om te manoeuvreren in het gebied. Ook het water moet door vrachtwagens aangevoerd worden van een paar kilometer verder, wat het blussen bemoeilijkt.

Al minstens 170 hectare werd door het vuur aangetast. Bepaalde zones werden ook al preventief besproeid om te voorkomen dat het vuur zou uitbreiden naar gebieden met hoge biodiversiteit. Waarschijnlijk is de brand ontstaan door een menselijke fout.