Thibault Christiaensen tijdens de Warmste Week vorig jaar
JOKKO

Studio Brussel-presentator Thibault Christiaensen werd slachtoffer van verkeersagressie: hoe ga je daarmee om?

Studio Brussel-presentator Thibault Christiaensen is deze morgen het slachtoffer geworden van verkeersagressie. Een andere auto bleef hem een tijdje achtervolgen en de bestuurder zou ook iets naar hem gegooid hebben. "Ik wist niet goed wat ik moest doen", vertelt hij op de radio. Hoe ga je daar precies mee om? Het Verkeersinstituut VIAS geeft enkele tips.

Christiaensen was samen met een collega vanmorgen vroeg op weg naar de redactie van Studio Brussel, toen hij werd lastiggevallen door een andere weggebruiker. "We reden 120 kilometer per uur op de snelweg en plots kwam er een auto naast mij rijden", legt hij uit. "Op een gegeven moment zit ik achter een vrachtwagen, maar kan ik niet voorbijsteken omdat die auto in de weg blijft rijden."

De presentator kijkt naast hem en ziet naar eigen zeggen twee jonge mannen naar (of met) hem lachen. "Ik vertraag en kan uiteindelijk voorbijsteken. Daarna beginnen ze achter mij te rijden. Beginnen ze in mijn gat te kleven en met hun lichten te knipperen. Ik ga opnieuw op het rechtervak rijden, maar ze blijven naast me rijden en mij volgen. Ik wist niet goed wat ik moest doen."

Het voorval eindigt een dik kwartier later. "Dan zijn ze schuin achter mij gaan rijden en hebben ze iets gegooid naar mijn auto. Ik denk een blikje." Hij noemt het een vreemd voorval, vooral op dat vroege uur. "Het gebeurde tussen 4 en 5 uur vanmorgen. Ik kwam helemaal gestresseerd aan op de redactie."

Geen alleenstaand geval

Christiaensen is niet alleen. Volgens een recente bevraging van het Verkeersinstituut VIAS geeft 7 procent van de autobestuurders aan dat ze het afgelopen jaar het slachtoffer zijn geweest van fysieke agressie in het verkeer. "Dat gaat van kloppen op de motorkap tot werkelijk iemand die je een slag op je gezicht geeft", legt Stef Willems van VIAS uit aan VRT NWS.

Over het algemeen zegt 54 procent, meer dan de helft dus, van de automobilisten dat ze het slachtoffer zijn geweest van een of andere vorm van agressie in het verkeer in de afgelopen 12 maanden. Dat gaat dus verder dan alleen fysieke agressie. "Het gaat dus bijvoorbeeld over verbale agressie, maar kan ook om het tonen van een middelvinger gaan", zegt Willems.

Wat doe je concreet? Willems geeft enkele tips:

  • "Doe de schoonmoedertest: beeld je in dat de andere persoon je schoonmoeder is. Bij je schoonmoeder is het misschien geen goed idee om kwaad te worden."
  • "Glimlachen of een vriendelijk gebaar kunnen helpen, want iedereen maakt fouten. Vaak ontstaat ergernis of agressie na een onverwachts manoeuvre."
  • "Probeer zo rustig mogelijk te blijven. Meestal reageren mensen op elkaar en dan zijn we vertrokken."
  • "Blijf altijd in je auto zitten. Niet alleen ben je veel veiliger in de auto dan erbuiten, maar uitstappen komt ook altijd agressief over. Zelfs al is het om je te excuseren. Het kan een situatie helemaal doen escaleren."
  • "Escaleert de situatie toch? Of word je achtervolgd? Zet je dan eventueel aan de kant van de weg en neem contact op met de politie. De politie contacteren is natuurlijk de allerlaatste stap."

Meest gelezen