Désiree (31) vertelt over haar strijd tegen haar oxycodonverslaving.
Volledig scherm
Désiree (31) vertelt over haar strijd tegen haar oxycodonverslaving. © Iris Tempelaar

“Mijn huisarts had me niet verteld hoe verslavend die pijnstiller is”: Désiree (31) raakte na een auto-ongeluk zwaar verslaafd

Na een ernstig auto-ongeluk kreeg Désiree oxycodon voorgeschreven. Het was het enige middel dat haar pijn kon wegnemen. Uiteindelijk is ze er zes jaar lang verslaafd aan geweest en kwam haar dochter zelfs verslaafd ter wereld. “Dat de dosis doorlopend werd verhoogd en dat diezelfde huisarts dit middel vrolijk voorschrijft aan nieuwe patiënten, vind ik onbegrijpelijk en eigenlijk misdadig.”

  1. “Ik heb een paar duizend euro’s aan neussprays gespendeerd”: Sandro was bijna 20 jaar verslaafd. Expert waarschuwt voor de gevaren
    PREMIUM

    “Ik heb een paar duizend euro’s aan neussprays gespen­deerd”: Sandro was bijna 20 jaar verslaafd. Expert waarschuwt voor de gevaren

    Binnenkort kan je voor je neusspray ook in de Nederlandse Kruidvat of een andere drogisterij bij onze noorderburen terecht. Een kwalijke evolutie, vindt Sophie Scheire. Als onderzoekster aan de UGent probeert zij mensen van hun neussprayverslaving af te helpen. “Het klinkt banaal, maar dit wijdverspreide probleem heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor de gebruiker.” Sandro Nevejans (39) uit Poperinge kan ervan meespreken. Jarenlang was hij van neusspray afhankelijk, pas sinds kort kan hij weer vrij ademen.
  2. Expert scheidt feiten van fabels over de e-sigaret: “Erg efficiënt bij stoppen met roken, maar sommige producten zouden verboden moeten zijn”
    PREMIUM

    Expert scheidt feiten van fabels over de e-sigaret: “Erg efficiënt bij stoppen met roken, maar sommige producten zouden verboden moeten zijn”

    “Het debat over de e-sigaret moet genuanceerder gevoerd worden”, zegt erkend tabaks- en e-sigaretexpert Stefaan Hendrickx. “Er gaat te veel aandacht naar spectaculaire en alarmerende verhalen — vooral over jongeren en vapen — en te weinig naar de nuchtere waarheid: de e-sigaret is substantieel minder schadelijk dan de sigaret met tabak. Ze vormt dus een beter alternatief voor volwassen rokers, én een efficiënt middel om te stoppen met roken.” Maar er is ook een schaduwzijde.