Antwerp-icoon Ratko Svilar hoopt op mooie week: “Ik wil twee feestjes: één voor Mile en AS Roma, één voor Antwerp”

Ratko Svilar (73) drinkt naar eigen zeggen niet, “behalve op speciale momenten”. Deze week heeft hij er zo twee in zijn agenda staan: de Europa League-finale van AS Roma met zoon Mile (23) en de titelmatch van zíjn Antwerp. “Ik heb gespuugd naar mijn tv zondag.”

Pieter-Jan Calcoen

LEES OOK. Op bezoek bij bekerheld Ratko Svilar: “Als Antwerp zondag de beker wint, verwacht ik dat Butez net als ik de scheidsrechter zoent”

We hadden gedacht dat Ratko Svilar dezer dagen in Boedapest zou rondhangen – daar spelen Sevilla en AS Roma (met zoon Mile op de bank) de finale van de Europa League –, maar de voormalige doelman is “gewoon in Antwerpen”. Het brengt ons naadloos bij de Great Old. Svilar keepte zestien jaar op de Bosuil en pakte met RAFC in 1992 op zijn 42ste nog de Belgische beker – een icoon, quoi. Dezer dagen klopt zijn rood-witte hart als vanouds: “Elke speler van mijn generatie supportert voor Antwerp. (foetert) Ik hoop dat ze het deze keer wel afmaken…”

Svilar bij de bekerwinst in 1992.© REPORTERS

Naar verluidt hangt het speeksel van afgelopen zondag nog op zijn tv. “Ik heb gespuugd naar mijn scherm”, vertelt Svilar alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Ik was boos. We hadden de titel binnen handbereik, we mochten het niet meer weggeven. Niet dat we onszelf veel te verwijten hadden: het was bad luck. Die bal zou nooit zijn binnengegaan als Vermeeren er niet per ongeluk zijn voet had tegen gezet. Butez anticipeerde dan weer goed, maar door die deviatie kon hij niet meer terugkeren op zijn stappen. Nogmaals: bad luck.”

“Dat is voetbal”, vervolgt Svilar. “Thuis tegen Club was Vermeeren de held, nu had hij pech. Maar hey, het is niet voorbij. Ik geloof dat we het op Genk nog kunnen doen. Lukt het, dan vier ik feest. Met champagne. Of een pintje. Normaal drink ik niet, maar dan maak ik een uitzondering.”

© BELGA

“Aangename Mourinho”

Die zou Svilar ook maken als Mile met de Europa League mag pronken. Zijn zoon – geboren in Antwerpen maar inmiddels gedebuteerd voor Servië – zal normaal gezien wel niet onder de lat staan bij AS Roma: de Portugees Rui Patricio is er de vaste waarde. Maar concludeer daar vooral niet uit dat de Romeinen niet in de jonge Svilar geloven. De voorbije weken stond hij in doel tegen Bologna en Fiorentina. “En ook zondag tegen Spezia zal Mile spelen”, weet Ratko Svilar. “José Mourinho rekent hard op mijn jongen.”

Volgens Ratko Svilar is de band tussen zijn zoon en Mourinho uitstekend. “Ik heb met de trainer gesproken in Rotterdam, toen AS Roma tegen Feyenoord speelde. Hij is een aangename persoon. Hij zei me dat Mile heel goed traint en elke dag beter wordt. Mourinho beloont Mile ook voor dat harde werk. In de Europa League heeft hij bijvoorbeeld één match gespeeld (tegen Ludogorets, red.). Het zou dus ook aanvoelen als zijn trofee, ook al komt hij tijdens de finale niet in actie. Hoe dan ook, de Europa League winnen zou hem nóg gelukkiger maken. En als er iets is wat je als vader wenst, is het dat wel. (lacht) Bij winst trek ik een fles open.”

Mile Svilar in actie tegen Bologna.© Getty Images

Mile Svilar maakte afgelopen zomer de overstap van Benfica naar AS Roma. In Portugal speelde hij voornamelijk met het tweede elftal. “Maar hij kon er blijven, Benfica zag toekomst in Mile en wilde hem een langdurige overeenkomst laten tekenen. Mile heeft zelf beslist om naar AS Roma te gaan. Als Mourinho laat weten dat hij je er absoluut bij wil hebben, dan is dat flatterend. Mile heeft zich die transfer nog niet beklaagd. Onder Mourinho leert hij veel bij – er is veel onderling vertrouwen.”

Maar zou het voor de beloftevolle keeper niet beter zijn om eindelijk eens een vaste titularis te zijn? In de weinig minuten die hij kreeg, bewees hij daar klaar voor te zijn. “Ik denk dat ook”, aldus Ratko Svilar. “Maar wat moet hij doen? Oorlog maken? Neen… Mile heeft met zijn volle verstand een contract onderhandeld in Italië, hij wist wat zijn rol zou zijn. Het enige dat hij kan doen, is blijven vechten om zijn plaats te pakken. Je mag nooit opgeven in het leven. Maar als je me vraagt of Mile ergens een vaste waarde hoeft te zijn, dan zeg ik ja.”

LEES OOK. José Mourinho beantwoordt vraag terwijl hij zaal verlaat en wil niets zeggen over toekomst: “Focus op Europa League finale”

Terugkeer naar België niet aan de orde

In het verleden was er de nodige belangstelling uit België voor Mile Svilar, op een bepaald moment lag een uitleenbeurt op tafel. Het kwam er evenwel nooit van en ook nu hangt het dus niet in de lucht. “Ik weet zelfs niet of er interesse is”, beweert Ratko Svilar. “Het doet er op zich ook niet toe. Mile wacht nu op zijn moment in Rome. Dat zal wel komen. Als ik Mourinho mag geloven, tenminste. Maar dat doe ik – hij lijkt me een correcte man, volgens Mile houdt iedereen binnen de club van hem. Wel, op basis van wat Mourinho me in Rotterdam vertelde, zal Mile zeker nog kansen krijgen.”

Rest één vraag: waar zou Svilar nu staan als hij Anderlecht als tiener niet verlaten had? “Dat weet je nooit. Het heeft ook geen zin om je hoofd daarover te breken. Er zijn destijds keuzes gemaakt, je moet de consequenties dragen. Als je op je 23ste een Europese finale betwist, is het lang niet slecht, toch?”

Mile Svilar bij de jeugd van Anderlecht, in 2015.© Getty Images.

MEER OVER Royal Antwerp FC