Terreurproces

Federaal procureur vraagt Osama Krayem schuldig te verklaren als mededader aan terroristische moord

Terreurverdachte Osama Krayem.© belga

Op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 heeft federaal procureur Paule Somers woensdag gevraagd om Osama Krayem schuldig te verklaren als mededader van moord en poging tot moord in een terroristische context. Somers stelde dat zijn hulp ‘essentieel’ en ‘onontbeerlijk’ was voor de aanslagen.

mtm/blg

Het federale parket gaat woensdag verder met zijn requisitoir van dinsdag. Bij aanvang van de zitting stelde Somers dat ze had verwacht dat Krayem, die op enkele uitzonderingen na nooit aanwezig was op het proces, voor zijn requisitoir wel zou blijven zitten. Maar dat was dus niet zo: Krayem was woensdagochtend gewoontegetrouw vertrokken uit de beschuldigdenbox, net als medebeschuldigde Mohamed Abrini overigens, die dinsdag al aan bod was gekomen. Salah Abdeslam is ziek.

Somers stelde dat er nochtans genoeg belastende elementen tegen Krayem zijn. Ze vroeg zich af waarom hij niet deelneemt aan het proces: ‘Denkt hij misschien dat de wet van de mens niet van toepassing is op hem?’ Somers voegde eraan toe dat zijn lidmaatschap van de terroristencel en zijn deelname aan de aanslagen moeilijk te betwisten valt, net als zijn hulp bij de productie en het transport van de explosieven. Omdat zijn hulp ‘essentieel’ en ‘onontbeerlijk’ was, vroeg ze hem te veroordelen als mededader aan moord en poging tot moord. Ze vroeg hem ook schuldig te verklaren voor deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie.

De eis van het parket ligt in de lijn der verwachtingen. Bij een kwalificatie als ‘medeplichtige’ in plaats van ‘mededader’ moest het parket uitgaan van ‘nuttige, maar geen essentiële hulp’. Wie veroordeeld wordt als medeplichtige riskeert een lagere maximumstraf.

Somers zei dat het feit dat Krayem de bestanddelen voor de explosieven ging kopen al voldoende was om hem te veroordelen als mededader. ‘Zonder de precursoren kon geen TATP geproduceerd worden’, zei ze.