Nieuwe voorzitter voetbalbond Pascale Van Damme praat voor het eerst: “Ik ben de juiste persoon op de juiste plaats”

Pascale Van Damme (54) is de nieuwe voorzitter van de voetbalbond. De eerste vrouw ooit aan het hoofd van de KBVB. Ze heeft vandaag voor het eerst gesproken.

Ludo Vandewalle

Ze was goed voorbereid. Leek wel te hebben geoefend op de vragen die gingen komen. Haar eerste publieke verschijning als voorzitter van de voetbalbond mocht niet op een sisser aflopen. Ze wist perfect wat er ging gevraagd worden. Over haar primeur als eerste vrouwelijke bondsvoorzitter, de turbulente tijden die de bond beleeft en het werk dat ze voor de boeg heeft. Als er een vraag kwam die ze niet verwachtte, viel ze terug op haar algemene principes. Dat zijn werken in team en vooruit kijken. Deze voorzitter zal zich niet makkelijk laten verrassen.

“Ik ben altijd met sport bezig geweest”, vertelde Pascale Van Damme ter introductie. “Ik wil de weg vrijmaken voor jonge vrouwen om deze rol op te nemen. Ik heb dat in mijn carrière in de IT ook moeten doen. Ik wil vrouwen helpen om zo’n belangrijke rol te combineren met het gezin. Ik heb veel positieve reacties gekregen. Van FIFA, UEFA, maar ook van mensen waar ik al lang niet meer van gehoord had. Ik wil een voorbeeld zijn voor jonge vrouwen. Dat ik net nu, als de bond geruzied heeft, word aangesteld, vind ik goed. Ik voel me de juiste persoon op de juiste plaats. Ik heb graag wat peper en zout en dan ga ik ervoor.”

Met CEO ad interim Manu Leroy.© BELGA

Enorm trots

Van Damme stráálde. “Ik ben enorm trots dat ik dit mag doen. Ik vind voetbal fantastisch want er is een grote samenhorigheid. Dat is onze taak om dat zo te houden. De Rode Duivels zijn prioritair, maar ook het vrouwenvoetbal ligt me na aan het hart. We willen in 2027 het WK naar België halen. Als specialist in de IT wil ik de digitalisering dichter naar de mensen brengen. En nog prioriteiten: racisme aanpakken, ook diversiteit en inclusie staan op de agenda. Mijn expertise is niet het voetbal op het veld, maar wel een bestuursploeg samenstellen. Dat heb ik in het verleden bij de bedrijven ook gedaan.”

Het zijn woelige maanden geweest op de voetbalbond. Einde maart werd CEO Peter Bossaert ontslagen, zes weken later vertrok ook voorzitter Paul Van den Bulcke na problemen met het directiecomité. “De bladzijde is omgeslagen en we kijken naar de toekomst”, ontwijkt de voorzitter het thema. “We gaan een audit uitvoeren om te zien wat we goed doen en wat moet veranderen. Ik voel dat ik de steun heb en dat iedereen dezelfde richting uit wil. Ze steunen me, dat was een voorwaarde. Ik ben heel zwart-wit daarin.”

© BELGA

Protocollair

Onder de vorige voorzitter ontplofte het over verantwoordelijkheden. De inmiddels ontslagen ex-CEO Peter Bossaert en onder druk opgestapte gewezen voorzitter Paul Van den Bulcke konden discussieerden over de invulling van de functie. “Ik ben voorzitter van de raad van bestuur, dat is een niet-uitvoerend voorzitter”, aldus Van Damme. “Zo kan ik mijn professionele job voortzetten. Maar ik zal ook mijn stempel drukken. Een stempel in harmonie met andere leden. Ik zal mijn protocollaire taken vervullen.”

De eerste taak van Van Damme is op zoek gaan naar een CEO, want Manu Leroy is nu ad interim. “We gaan eerst een headhuntersbureau zoeken. Parallel met de audit kijken we welk profiel we nodig hebben. Het moet een teamplayer zijn, dat is het belangrijkst.”

Huidig CEO ad interim Manu Leroy (43) staat niet weigerachtig tegenover een definitief mandaat, maar ook hij zal het headhuntersproces moeten doorlopen.

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer