Archieffoto van bonobo's in Planckendael
Foto: Jonas Verhulst

Mensapen op dieet in ZOO Antwerpen: "Minder fruit en meer groenten"

De mensapen van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael krijgen minder fruit en meer groene groenten voorgeschoteld. Dankzij het groentedieet leven de apen gezonder en is er minder agressie in de groep. "De dieren moesten eraan wennen, maar we zien veel vooruitgang", zegt coördinator Nicky Staes van de Universiteit Antwerpen. 

Niet minder, maar wel andere voeding voor de mensapen van de dierenparken ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Door minder fruit en meer groene groenten te eten, hebben de dieren een gezonder en natuurlijker dieet. "In het wild eten apen ook veel fruit, maar in het fruit hier zit veel meer suiker", zegt coördinator van het onderzoek Nicky Staes (Universiteit Antwerpen). Bovendien krijgen de apen meer eten dan vroeger, waardoor er minder agressie en competitie is voor al het lekkers. "We merkten dat de apen die hoger in rang stonden, meer aten en zwaarder waren", voegt Staes toe. 

Spinazie viel minder in de smaak, dat hebben we dus uit hun dieet gehaald

Coördinator Nicky Staes (Universiteit Antwerpen)

De mensapen kregen hun nieuw dieet vanaf januari. Na een overgangsperiode van acht weken, zodat de apen tijd hadden om zich aan te passen aan de nieuwe voeding, zitten de apen volledig op het groentedieet sinds maart. Nicky Staes merkt al veel vooruitgang. "De agressie is verminderd, maar ook zien we meer activiteit bij de apen, waardoor ze minder krabben door stress. De dieetwijziging komt de dieren ten goede." Wel zijn de apen niet allemaal even enthousiast over elke groente. "Spinazie viel minder in de smaak, dat hebben we dus uit hun dieet gehaald."

Om het gewicht van de mensapen te kunnen opvolgen, hebben de dierenparken speciale weegschalen nodig voor dieren. "We roepen de bezoekers op voor een sponsoring zodat we weegschalen kunnen installeren in de apenverblijven", zegt Staes. "Op dit moment weten we niet hoeveel de apen wegen. We kunnen ze moeilijk op gewone weegschalen zetten." 

Je bent wat je eet

In de toekomst wil Staes nog een stapje verder gaan in haar onderzoek. "We zouden willen bekijken of het groentedieet de microben in de darmen wijzigt, die zijn erg belangrijk omdat ze het gedrag beïnvloeden. Je bent wat je eet."

Meest gelezen