Ukrainian Presidential Press Office

Britse oud-premier Boris Johnson geeft nu toch WhatsAppberichten uit covidperiode vrij

De Britse oud-premier Boris Johnson heeft dan toch al zijn WhatsAppberichten uit de covidperiode vrijgegeven. In eerste instantie aan de Britse regering, die ze nu moet overmaken aan de parlementaire onderzoekscommissie die wil vaststellen hoe de Britse overheid reageerde op de uitbraak van de covidpandemie. Johnson wilde ze eerst niet geven, omdat ze volgens hem irrelevant zijn voor het onderzoek.

In het Verenigd Koninkrijk vielen meer dan 200.000 coviddoden, een cijfer dat tot de hoogste ter wereld behoort. Toen hij nog premier was, beval Boris Johnson, ironisch genoeg, de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die het beleid uit de covidperiode tegen het licht zou houden.

Berichten zoek geraakt

Intussen heeft de regering tienduizenden documenten aan de commissie overgemaakt. Maar die eiste ook de WhatsAppberichten van Boris Johnson uit de covidperiode op. Eerst stelde de regering een bewerkte selectie daarvan ter beschikking, maar toen de commissie een volledige lijst eiste, antwoordden de diensten van de premier dat ze dat niet zouden doen. En toen de voorzitter van de commissie aandrong, luidde het antwoord dat ze de berichtjes niet meer hadden.

Gisteren verstreek een eerste deadline. De voorzitter van de commissie, barones Heather Hallett, verlengde die dan maar tot donderdagavond 17 uur Belgische tijd.

Johnson zelf zei aanvankelijk dat veel van de WhatsAppberichten van persoonlijke aard zijn en irrelevant voor het onderzoek. Barones Hallett repliceerde daarop dat ze daar liever zelf over oordeelt.

Intussen is Johnson blijkbaar van gedachten veranderd en heeft hij al zijn Whatsappberichten uit die periode overhandigd aan het secretariaat van de Britse regering. Volgens een woordvoerder van Johnson zijn de berichten "volledig en ongecensureerd" en werd aan het secretariaat van de regering gevraagd om ze "dringend door te sturen" naar de bevoegde commissie.

Iets te verbergen?

Dat de regering er tot vandaag niet in geslaagd was de berichten terug te vinden, deed bij velen de vraag rijzen of Boris Johnson misschien iets te verbergen had. Van Johnson is geweten dat hij al weleens de lockdownregels aan zijn laars durfde te lappen, denk maar aan het schandaal van de lockdownfeestjes in Downing Street.

Meest gelezen