Archiefbeeld

Groter risico op natuurbranden: code geel voor natuur- en bosgebieden in heel Vlaanderen 

In alle Vlaamse provincies geldt vanaf morgenochtend code geel in de natuurgebieden. Dat laat het Agentschap Natuur en Bos weten. Eerder was dat al het geval voor de provincies Antwerpen en Limburg. Code geel betekent dat de natuur droger begint te worden, waardoor het risico op natuurbranden groter wordt.

Na de natte maanden maart en april hebben we nu al enkele weken droog en zonnig weer. Dat betekent dat het risico op natuurbranden toeneemt. Het Agentschap Natuur en Bos heeft beslist om de waarschuwingscode in alle provincies op te trekken naar code geel. Je vindt het overzicht op de website van Natuur en Bos.

Code geel was al een tijdje van kracht in Antwerpen en Limburg. Het gaat weliswaar nog maar om de laagste alarmfase - voor code oranje en code rood - maar toch is er meer kans op natuurbranden en is extra waakzaamheid geboden.

Aan de bezoekers van natuurgebieden wordt gevraagd om voorzichtig te zijn. Roken en vuur maken is sinds vorig jaar sowieso verboden in de Vlaamse natuurgebieden. Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Afhankelijk van de inschatting van Natuur en Bos en brandweerdiensten, kunnen eventueel al wachttorens bemand worden om te speuren naar mogelijke brandjes. 

Al enkele dagen woedt een grote natuurbrand in de Hoge Venen, in de provincie Luik. Er zijn nog steeds lokale brandhaarden, maar het vuur daar lijkt intussen wel onder controle. 

Zon en schrale noordoostenwind

De droogte roept bij veel mensen vragen op. Hoe kan het nu al zo droog zijn, het heeft de voorbije maanden toch flink geregend? "Als je de voorbije lente vergelijkt met de jaren voordien, voelde de periode misschien opvallend nat aan. Toch klopt dat niet", zegt bioloog Patrick Meire.

"Dit jaar was eerder normaal. De grondwaterstanden zijn enigszins hersteld, maar het was ook geen uitzonderlijk nat seizoen. Daarbij zitten we nu in een periode dat er minder regen, veel zon en noordoostenwind is", aldus Meire.

"Typerend is het schrale karakter van de wind, die ervoor zorgt dat de bovenste laag van de bodem erg droog wordt. Als de droge vegetatie – denk maar aan bladeren of takken - vuur vat, kan dat snel in een serieuze brand ontaarden. Vuur dat bovendien extra aangewakkerd kan worden door de sterke wind."

Wat betekenen de waarschuwingscodes?

GROEN: Weinig gevaar. 
Er is geen bijzonder risico op natuurbrand. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.

GEEL: Gevaar. 
De natuur begint droger te worden waardoor het risico op natuurbrand groter wordt. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden en maak geen vuur. Natuurbeheerders en brandweer zijn waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit op aangepaste sterkte. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.

ORANJE: Hoog gevaar. 
Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden. Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten.

ROOD: Acuut hoog gevaar. 
Het is extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden. Vuur maken is verboden. Natuurbeheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand; tenzij anders overeengekomen door Natuur en Bos en de brandweerdiensten op basis van lokale omstandigheden.

Meest gelezen