Elise Mertens met de gebalde vuist.© EPA-EFE

Elise Mertens heeft moeite met haar opslag, maar stoot wel door naar derde ronde Roland Garros: “Was op zoek naar mezelf”

Elise Mertens (WTA 28) heeft zich tegen de Colombiaanse Camila Osorio (WTA 86) geplaatst voor de derde ronde van Roland Garros. De wedstrijd werd vooral gekenmerkt door het veelvuldig verliezen van de eigen opslagspelletjes door beide speelster. In de eerste set haalde de Belgische het met 6-3, de tweede set werd in een tiebreak beslist in het voordeel van Mertens.

Maxime Caeyman

Elise Mertens (WTA 28) was in het enkelspel de enige Belgische speelster in de tweede ronde van Roland Garros en moest dus tegen de Colombiaanse Camila Osorio (WTA 86) de Belgische eer hoog houden. Mertens begon alvast goed aan de partij, want ze brak meteen door de opslag van de Osorio. Lang kon ze echter niet genieten van de voorsprong, want de Colombiaanse ging ook door de opslag van Mertens. Het eigen opslagspelletje verliezen zou het verhaal worden van de hele wedstrijd. Mertens ging meteen erna met sprekend gemak nog eens door de opslag van Osorio.

Break na break

De opslag van Mertens draaide niet vlot, maar toch kon ze dit keer wel haar opslagspelletje winnen. Wanneer de Belgische vervolgens weer door de opslag van Osorio ging, stond het 4-1 in het voordeel van Mertens en leek ze op weg om vlotjes de eerste set binnen te halen.

Maar Mertens bleef maar problemen hebben met haar opslag en zag Osorio zelfs terugkeren tot 4-3. Mertens herpakte zich gelukkig wel en toen haar Colombiaanse tegenstandster de fouten opstapelde, haalde ze de eerste set met 6-3 binnen.

© BELGA

Mertens blijft moeite hebben met eigen opslag

Ook in de tweede set had Mertens het moeilijk op haar eigen opslag. Ondanks een paar mooie punten moest ze toestaan dat Osorio meteen door haar opslag ging. Geen man over boord, want ook Osorio bleef met haar opslag sukkelen: 1-1 en de bordjes terug in evenwicht. Osorio brak daarna nog eens door de opslag van Mertens en nadat de Colombiaanse wel haar eigen opslagspelletje won, keek Mertens aan tegen een 1-3 achterstand.

De Limburgse knokte zich terug tot 3-3, maar die opslag bleef maar vierkant draaien. Osorio kwam net beter in de match en stond op haar eigen opslag op een punt van de 3-5, maar Mertens zette de situatie recht: 4-4. Beide speelsters gingen beter serveren en zo kregen we een tiebreak. Daarin greep Mertens onder gejuich van de Belgische tennisfans met 7-3 de macht en plaatste zich zo voor de derde ronde van Roland Garros. Daarin moet ze het opnemen tegen Jessica Pegula (WTA 3).

Osorio en Mertens© BELGA

Mertens: “Ik voelde dat ik soms nog blokkeerde en dat ik op zoek was naar mezelf”

“Osorio was een moeilijke tegenstander, want ze haalde veel ballen terug. Ik moest sommige punten echt drie keer doen. Ik ben blij dat ik in twee sets heb gewonnen. Ze is een goede speelster, want ze had al goede resultaten behaald in Madrid en Rome”, zo vertelde Mertens na afloop aan Belga.

De Limburgse moest regelmatig haar opslagspelletje afstaand aan Osario, maar ging zelf ook zeven keer door de opslag van Osorio. “Ik viel echt aan, vooral op haar tweede bal. Ik serveerde ook beter, in ieder geval met weinig dubbele fouten. Maar het gravel is een beetje traag, waardoor het niet makkelijk is om het initiatief te nemen. Mentaal was ik klaar om de ballen te zien terugkomen, maar ik had me meer kunnen laten gaan. Ik voelde dat ik soms nog blokkeerde en dat ik op zoek was naar mezelf, maar het gevoel was beter.”

En dan wacht in de derde ronde Jessica Pegula, de nummer drie van de wereld. “Ik zal in mijn volgende wedstrijd echt meer naar het net moeten gaan. Maar ik kan me morgen in het dubbelspel voorbereiden. Dan kan ik me concentreren op serveren, retourneren en losspelen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Pegula slaat hard, vlak en snel”

Seppe Cuypers, coach van Elise Mertens (WTA 28), was woensdag in Parijs tevreden met de kwalificatie van zijn protégée voor de derde ronde op Roland-Garros, ten koste van de Colombiaanse Camila Osorio (WTA 86). Hoewel niet alles perfect verliep, zag de 24-jarige uit Campigny een verbetering ten opzichte van haar eerste wedstrijd.

“We zijn nog niet waar we willen zijn, maar de intenties waren veel beter dan in de eerste ronde”, vertelde hij. “Elise was echt op zoek naar zichzelf in die eerste wedstrijd, maar we hebben de afgelopen twee dagen hard gewerkt om dat te verhelpen en ik zag een verbetering. Haar vechtlust was er en ze was veel agressiever. Ze probeerde het spel in handen te nemen en dat lukte op momenten heel goed. Ze kon meer, vooral omdat ze meer kwaliteit in haar slagen had dan Osorio, maar het is niet altijd makkelijk om op de belangrijke punten doortastend te zijn.”

Seppe Cuypers, die werkzaam is bij tennisschool Tenkie Hasselt en sparringpartner was van Naomi Osaka toen de Japanse in 2021 zegevierde op het Australian Open, gaat nu proberen Elise Mertens zo goed mogelijk voor te bereiden op haar wedstrijd tegen de Amerikaanse Jessica Pegula (WTA 3) op vrijdag.

“Het zal niet de makkelijkste wedstrijd zijn, maar Elise zal het zonder de minste stress kunnen benaderen”, vervolgde hij. “We zullen goed moeten opslaan, dat is duidelijk, en daar leggen we veel nadruk op, vooral omdat Pegula een zeer solide en agressieve speelster is. Ze heeft de afgelopen twee jaar enorm veel wedstrijden gewonnen en is nu een vaste waarde in de top vijf van de wereld. Ze slaat vlak, hard en snel. Kortom, het wordt een uitdaging.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer